Pogovor z von der Leynovo

Razvojno sodelovanje, humanitarna pomoč, pravosodje? Kateri portfelj bo dobil Lenarčič?

A.S./STA
6. 9. 2019, 14.11
Posodobljeno: 6. 9. 2019, 14.11
Deli članek:

Slovenski komisarski kandidat Janez Lenarčič je danes v Bruslju opravil uradni pogovor z novoizvoljeno predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen, ki ga je seznanila z njegovo uvrstitvijo na seznam predloga članic in članov nove komisije, so sporočili s stalnega predstavništva Slovenije pri EU. Informacij glede resorja za zdaj ni.

STA
Janez Lenarčič

"Veseli me, da je novoizvoljena predsednica komisije potrdila uvrstitev moje kandidature na njen seznam bodočega kolegija komisark in komisarjev. Nemudoma po objavi njenega predloga se bom temeljito posvetil pripravam na predstavitev v pristojnem odboru Evropskega parlamenta," je Lenarčič sporočil po srečanju v pisni izjavi.

Von der Leynova bo po navedbah predstavništva v skladu z dogovorom v torek predstavila celovito informacijo o sestavi članov in razdelitvi resorjev prihodnje komisije.

Informacij o resorju za Lenarčiča za zdaj ni bilo mogoče dobiti. Slovenski kandidat tega ne komentira. Neuradno je slišati le, da je za von der Leynovo zaupnost postopka zelo pomembna.

Reuters
Janez Lenarčič je danes v Bruslju opravil uradni pogovor z novoizvoljeno predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen.

V neuradnih ugibanjih o tem, kateri portfelj bi lahko dobil slovenski kandidat, se omenjajo številne možnosti, med njimi razvojno sodelovanje, humanitarna pomoč, pravosodje in tudi širitev, ki jo je že pred časom izpostavil premier Marjan Šarec.

Lenarčič pa je v pogovoru s slovenskimi dopisniki v Bruslju julija med zanimivimi resorji izpostavil raziskave in okolje, regionalno politiko, digitalizacijo, širitev in mednarodno sodelovanje.

Von der Leynova bo svojo ekipo predstavila v torek. Pričakujejo se spremembe v arhitekturi komisije. Ključni vlogi bosta poleg predsednice kot glavna podpredsednika igrala socialdemokrat Frans Timmermans in liberalka Margrethe Vestager.

Sledijo zaslišanja pred pristojnimi odbori Evropskega parlamenta, ki so načrtovana od 30. septembra do 8. oktobra. Evropski parlament naj bi o celotni novi komisiji glasoval na plenarnem zasedanju, ki bo od 21. do 24. oktobra.

Evropski parlament na glasovanju na plenarnem zasedanju ne more zavrniti posameznega kandidata, temveč le celotno ekipo. Šibke člene, ki bi lahko ogrozili pozitiven izid, se tako običajno zamenja pred glasovanjem.