Kjer ni tožnika, ni sodnika

Zaradi pretepene sodnice v skrbeh tudi politiki

L.T.
31. 8. 2019, 19.37
Posodobljeno: 15. 10. 2019, 11.47
Deli članek:

Po junijskem napadu na mariborsko sodnico policisti tavajo v temi. Sodnica je vložila ovadbo zoper neznano osebo, potem ko so policisti sprva sumili njenega partnerja. Z njim se zdaj razhaja.

Sašo Švigelj
Fotografija je simbolična

Sodnica mariborskega okrožnega sodišča Daniela Ružič policistom ni pretirano pomagala z izjavami, poročajo mediji. Ružičeva, ki jo je pretepeno pred vhodom v njeno hišo našel partner, se s partnerjem zdaj razhaja. Tudi njegov motiv za jezo, ker ga partnerica zapušča, ni nujno očiten. Sodnica naj bi z drugim prijateljevala že več let, partner pa je za to vedel.

Po ovadbi zoper njenega partnerja je sodnica v javnem pismu sporočila, da do nje ni nikoli bil fizično nasilen, temveč ljubeč in sočuten. Medije je pozvala, naj nehajo pisati o njem kot o osumljencu ter naj se konča »gonja in klevetanje njene družine z nepreverjenim in neresničnim pisanjem«.

»Oškodovanka je napovedala, da se bo dokončno odselila in zahtevala finančna sredstva iz skupnega razmerja,« so mariborski kriminalisti navedli kot motiv v ovadbi, podani zoper sodničinega partnerja.

Pri tem naj policisti ne bi navedli konkretnejših utemeljitev, od znakov, denimo, da se domače živali ob napadu niso odzvale in da je napadalec med pripravo za napad odvil luč na dvorišču. Policisti so pri osumljencu opravili hišno preiskavo, a česa konkretnejšega niso našli.

Zadeva je po pojasnilih mariborskega tožilstva v predkazenski fazi. »Policija ovadbe še ni v celoti dopolnila. Glede na navedeno je zadeva trenutno še vedno v fazi predkazenskega postopka,« so nam v teh dneh pojasnili na mariborskem tožilstvu,« so pojasnili za Dnevnik.

Ne smejo pregledati telefona

Ružičeva je po napadu na pomoč z mobilnim telefonom poklicala prav svojega partnerja, ki je nato poklical reševalce oziroma policijo. Ob prihodu policistov ji je partner pomagal, policisti pa na kraju niso zasegli njegovih oblačil.

Mariborski kriminalisti naj bi bili zdaj nekoliko razočarani nad (ne)sodelovanjem sodnice, ki jim po informacijah medijev ni dovolila, da bi pregledali njen mobilni telefon.

Poslanec Grims: družinski obračun

Opozicijski poslanec Branko Grims (SDS) je glede tega na vlado naslovil vprašanje, v katerem je poskus umora sodnice opredmetil kot »družinski obračun«. Politika, tako leva kot desna, se je sicer odzvala kmalu po napadu, ki se ga je sprva razumelo v kontekstu sodničinega dela. Policisti so kmalu zatem sporočili, da napad preiskujejo v obeh smereh, tako v smeri zasebnega kot službenega življenja.

Njene spise že razdelili

Iz mariborskega okrožnega sodišča so nam sporočili, da so 107 zadev gospodarske pravde, o katerih je odločila sodnica Ružičeva, razdelili med štiri sodnike. 14 stečajnih zadev pa je šlo enemu sodniku.