Sezonsko delo

»Mladi obupajo, ker je to delo očitno zanje pretežko«

Senka Dreu / Štajerski tednik
31. 8. 2019, 07.52
Deli članek:

Manjši pridelovalci si pri spravilu pridelka pomagajo s sorodniki in prijatelji, večji pa najemajo skoraj izključno domačo delovno silo. Za dobre in vztrajne delavce veljajo starejši, mladi, če že pridejo, ostanejo le dan ali dva, potem pa obupajo, ker je to delo zanje očitno pretežko.

STA
V sadovnjakih in vinogradih se bo začel vrhunec obiranja sadja.

V sadovnjakih bodo vsak čas začeli pobirati jabolka; večji pridelovalci pri tem potrebujejo dodatno pomoč, zato najamejo sezonske delavce. Po podatkih zavoda za zaposlovanje samo v Podravju zadruge in zasebniki trenutno iščejo več kot 400 sezonskih delavcev, pretežno za pomoč pri obiranju jabolk in grozdja.

Za enako delo raje v Avstrijo

Medtem ko je bilo v času gospodarske krize delavce sorazmerno lahko najti, sadjarji zadnja leta ugotavljajo, da se je zanimanje za pobiranje pridelkov med Slovenci močno zmanjšalo, saj raje izberejo enako delo v sosednji Avstriji, brezposelni se le redko javijo na oglase, prav tako se sezonsko delo v kmetijstvu očitno zdi manjvredno mladim, saj so še najbolj zagreti zanj upokojenci.

Kakšna bo struktura najete delovne sile za obiranje grozdja prleškega vinarja Puklavec Family Wines, zaradi dopusta niso odgovorili, smo pa izvedeli, da bodo najeli kar 100 sezonskih delavcev. 

»Za obiranje jabolk v sadovnjaku nekdanjega Kmetijskega kombinata Ptuj na Osojniku iščemo med 30 in 40 delavcev, ki bodo začeli septembra,« je povedala Danica Juhart, sadjarka z Zgornje Ložnice v občini Slovenska Bistrica. »Letošnja letina jabolk je bistveno slabša od lanske, ocenjujem, da tudi do dve tretjini, zato bomo najeli manj delavcev kot običajno. Med njimi je nekaj takih, ki k nam prihajajo že več let in imajo seveda prednost, druge še zbiramo.« Juhartova dodaja, da tujih »sezoncev« doslej še niso jemali, imajo pa letos prvič razgovore z agencijo, ki vozi delavce iz Ukrajine. »Najbrž se ne bomo odločili zanje, saj bi morali potem poskrbeti tudi za njihovo namestitev. Morda pa drugo leto, če bo pridelek večji.« Na uro bo delavcem plačala 5,50 evra, za prevoz, malico in pijačo bodo morali poskrbeti sami.

Problem so nezanesljivi delavci

Med glavnimi težavami pri najemanju sezonske delovne sile Juhartova izpostavlja nezanesljivost. »Zdaj že vem, da mora oglas ostati odprt še tudi po tem, ko s prijavami 'zapolnim' kapacitete; če imam namreč 40 prijavljenih delavcev, jih bo na delo dejansko prišlo le deset do dvajset. Za dobre in vztrajne delavce veljajo starejši, mladi, če že pridejo, ostanejo le dan ali dva, potem pa obupajo, ker je to delo zanje očitno pretežko.«

V Sadjarstvu Šilec iz Drbetincev v občini Sveti Andraž imajo dobrih 53 hektarjev sadovnjakov na lokacijah v občinah Ljutomer, Sveti Andraž in Pesnica. Jabolka bodo začeli obirati prihodnji teden, za delo pa bodo najeli 80 ljudi. Kot navajajo v podjetju, se kar nekaj delavcev vsako leto vrača, med njimi pa ni nobenega tujca, in to iz preprostega razloga, ker za tujo delovno silo doslej ni bilo potrebe. Njihova urna postavka je 4,50 evra, zraven pa delavci dobijo še toplo malico in sok.

V Sadjarstvu Meško v Veliki Nedelji v občini Ljutomer so za obiranje jabolk doslej plačevali štiri evre na uro, kako bo letos, še ne vedo, delavci pa vsak dan dobijo še brezplačno malico in kosilo z enournim počitkom. »Prva dela smo že začeli, tisto pravo pride po 15. septembru. Običajno aktiviramo sosede in sorodnike, dodatno pa najamemo še od pet do osem ljudi, po navadi upokojence, saj je mlade težko dobiti. Kdor ima voljo, lahko kaj dodatno zasluži, ne bo bogat, nekaj pa je,« je prepričan Ciril Meško, ki se za najem sezonskih delavcev iz tujine še nikdar ni odločil, saj je prepričan, da je z najemom tujcev preveč papirologije.

Veliki vinarji najemajo tudi tujce

S prijatelji, sosedi in sorodniki si poleg domačih rok pomagajo tako v Sadjarstvu Toš v Vitomarcih v občini Sveti Andraž kot člani Društva vinogradnikov in sadjarjev Juršinci. »Dovolj nas je, kombiniramo delo s tremi zaposlenimi ter po potrebi sorodniki in prijatelji, obirati pa bomo začeli prihodnji teden,« je napovedal Tomaž Toš. Podobno pravi tudi Alojz Herga, predsednik juršinskih vinogradnikov in sadjarjev: »Od nekdaj si pomagamo med seboj, tako bo tudi letos, a bo dela precej manj kot lani, saj je pridelek jabolk slabši. Solidarno obiranje jabolk nato ponovimo še s trgatvijo.«

Podjetje Dveri Pax iz Jarenine v občini Pesnica na svojih posestvih obdeluje 73 hektarov lastnih vinogradov, v vinski kleti pa nadaljuje več kot 800-letno benediktinsko tradicijo vinarstva na območju severovzhodne Slovenije. Po besedah vodje proizvodnje Aleša Valcla bodo za obiranje grozdja v vinogradih na območju občin Pesnica, Kapela, Radenci in Ljutomer potrebovali od 40 do 60 sezonskih delavcev, med katerimi pa jih bodo letos najeli tudi iz tujine.