Velenjsko jezero

FOTO: Je res krivo jezero, da so ti kopalci dobili izpuščaje? Ne, pravijo na občini!

P.K.
29. 8. 2019, 19.30
Deli članek:

Na družbenih omrežjih se je pojavilo več zapisov, v katerih njegovi uporabniki poročajo, da se jim je po telesu pojavilo nekaj nenavadnega.

facebook
Obe hčerki Danijela Š. sta imeli izpuščaje.

Z namenom, da bi obvestil še druge, naj bodo previdni, se je na internetu oglasil Danijel Š. in poročal o tem, kaj se je zgodilo njegovima otrokoma. Dejal je, da je sredi avgusta mladoletni hčerki odpeljal na kopanje v Velenjsko jezero, kmalu zatem je ena od njiju dobila nekakšne kožne izpuščaje, nato pa naj bi jih bilo po njenem telesu vsak dan več. »Seveda se, kot bi se vsak starš, ustrašiš in sprašuješ, kaj se je zgodilo, od kod ji to. Pozneje je izpuščaje dobila še starejša hčerka. Skupno jima je to, da sta se kopali v Velenjskem jezeru,« je zapisal.

Želi odziv občine

Navedel je tudi, da naj bi zdravnica, ki jih je obravnavala, omenila povečano število obiskov zaradi te kožne tegobe po zdravstvenih domovih. »Težava naj bi bila stoječa voda v jezeru in s tem pojav bakterije. Če je koža prej poškodovana, se bo okužila z njo in po krvi širila najprej,« je oče deklic razložil v svoji objavi in dodal, da informacijo širi staršem zaradi otrok. Želi si tudi, da bi se upravljavec jezera, ki je Mestna občina Velenje, opredelil do dogajanja.

Pod njegovo objavo, ki jo je pospremil tudi s fotografijami izpuščajev, se je oglasilo še več ljudi, nekateri z enako težavo – spremembami na koži in menda, vsaj tako razlagajo, so se tudi oni namakali v Velenjskem jezeru. Poskušali smo ugotoviti, ali na tem koncu Slovenije res beležijo višjo pojavnost izpuščajev na koži, kateri so in posledica česa bi lahko bili. Morda res kopanja v omenjenem jezeru, kot menijo prizadeti?

facebook
Spet neka druga gospa, ki je tudi komentirala zapis zaskrbljenega očeta, je imela izpuščaj na nogi.

Ni krivo jezero

Upravljavec tega območja Mestna občina Velenje je po odkupu zemljišč ob jezerski obali leta 2014 intenzivno urejala južno obalo jezera, ki so jo poimenovali Velenjska plaža. Iz kabineta tamkajšnjega župana so nam sporočili, da sta kopanje v vodi in uporaba Velenjske plaže na lastno odgovornost. »Na to so obiskovalci plaže opozorjeni z oznakami. Objekti tu sicer imajo vsa ustrezna dovoljenja. Čeprav plaža ni uradno kopalno območje ali kopališče, zagotavljamo tedenske meritve kakovosti kopalne vode, prisotni so reševalci iz vode, na plaži so javni tuši, javne sanitarije, prisotni so reditelji. Po zakonodaji za to nismo zavezani, a vseeno skrbimo za varnost in red tukaj,« so dejali.

Pojasnili so še, da je izvajalec meritev vode družba Eurofins, nekdanji Erico Velenje, Inštitut za ekološke raziskave. Ta opravlja monitoring vode tedensko, rezultate njene kakovosti pa že od leta 2013 mestna občina objavlja na svoji spletni strani pod zavihkom za obiskovalce. Iz rezultatov, ki jih je tam mogoče razbrati, je razvidno, da je kakovost vode dobra, celo zelo kakovostna je. Tudi rezultati meritev zadnjih tednov ne kažejo, da bi bilo z vodo karkoli narobe.

facebook
Neki ženski, ki je tudi plavala v jezeru, so se tudi pojavile take kožne spremembe.

Gre za nekaj drugega

»Navedbe o povečanem številu obiskov v Zdravstvenem domu Velenje zaradi izpuščajev ne držijo. V zadnjem času ni bilo odstopanja od običajnega števila oseb, ki so zaradi te težave iskale pomoč v ambulantah Zdravstvenega doma (ZD) Velenje. Zato ne moremo izpuščajev, ki so jih imeli posamezni pacienti, obravnavati kot posledico kopanja v Velenjskem jezeru. Iz tega razloga tudi sprejetje ukrepov o omejitvi kopanja na Velenjski plaži ali kaj podobnega ni potrebno,« so še sporočili z Mestne občine Velenje.

Informacijo so nam potrdili tudi v ZD Velenje. Pojasnili so namreč, da res ne zaznavajo porasta kožnih obolenj, ki bi bila povezana s kopanjem v Velenjskem jezeru. »Na fotografiji, kolikor se da oceniti brez anamneze in pregleda, je impetigo ali otroška krastavost, ki nima nobene zveze s kopanjem v jezerski vodi,« so pojasnili strokovnjaki zdravstvene stroke.