Le izjeme

Na katere avtobuse psi nimajo vstopa?

G.G.
5. 8. 2019, 12.37
Posodobljeno: 5. 8. 2019, 13.19
Deli članek:

Če ne boste na spletu preverili pravilnika avtobusnih prevoznikov, se vam lahko zgodi, da s psom ne boste smeli vstopiti na avtobus.

Profimedia
Dalmatinca ne boste spravili na medkrajevni avtobus, na LPP bo šel pod določenimi pogoji.

To se je pred dnevi zgodilo meščanu Ljubljane, ko je želel na glavni ljubljanski avtobusni postaji s psičkama vstopiti na medkrajevni avtobus. Šofer ga ni spustil na avtobus, možakar je vztrajal in vztrajal, a je moral na koncu popustiti.

Pravila so jasna. Pri Arrivi in Nomagu, dveh večjih medkrajevnih avtobusnih prevoznikih v Sloveniji, se z »vozili javnega avtobusnega prometa ne smejo prevažati žive živali«. V vseh primerih se izjeme nanašajo na policijske pse in pse gorske reševalne službe v spremstvu vodnika. Na avtobus smejo tudi psi vodniki za slepe in psi pomočniki invalidov. Ti za vstop na avtobus ne potrebujejo nagobčnika, morajo pa biti označeni z vidnimi oznakami (oprsnico ali z značko na ovratnici).

Med izjeme spadajo tudi »manjše živali«. Gre za živali, ki morajo biti v kletki ali košari. V to kategorijo spadajo psički, cucki, ščeneta, kakorkoli jim že rečete, živalce, ki jih lahko imate v naročju. »Prevoz manjših živali prevoznik opravi le, če potnik prevzame zanje polno odgovornost in jamči, da izpolnjujejo vse pogoje, ki veljajo po veterinarski zakonodaji za t.i. nekomercialni premik (vstop na javna mesta in v sredstva javnega prevoza). V primeru prezasedenosti avtobusa se manjše živali ne smejo prevažati,« je razloženo na spletni strani prevoznika Arriva.

Podobno je pri vse bolj priljubljenem mednarodnem prevozniku Flixbus. "Prevoz in transport psov in drugih živali na avtobusih za dolge razdalje je načeloma izključen," imajo zapisano na spletni strani. Beseda "načeloma" daje upanje, da bi se lahko v posameznih primerih dogovorili drugače.

Bobo
Majhni kužki imajo vstop na LPP.

Potniki naj preverijo pred nakupom vstopnice

Občan, ki ni smel na avtobus, nam je potožil še, da ga na Avtobusni postaji Ljubljana ob nakupu vozovnice niso podučili, da ne bo smel vstopiti s psom (njegovi psički ne spadata v kategorijo manjših psov). Z Avtobusne postaje Ljubljane so nam sporočili, da potnikom svetujejo, naj se obrnejo na konkretnega prevoznika, saj v »posameznih primerih dovolijo prevoz tudi drugih manjših psov«.

Ljubljana naklonjena, Maribor malce manj

Takšnih je malo. Če se naslonimo na poročanje »specialističnega« spletnega portal Pes moj prijatelj, ugotovimo, da je Ljubljanski potniški promet (LPP) še najbolj naklonjen štirinožcem. "Prevoz ostalih psov je v mestnem potniškem prometu dovoljen izven prometnih konic in pod pogojem, da je pes čist, zdrav, na vrvici, ima nagobčnik ter ima dokazilo o cepljenju proti steklini," so na LPP povedali za spletni portal Pes moj prijatelj. Prometne konice med delavnikom trajajo od 6.30 do 9.30 zjutraj in od 13.00 do 17.00 ure popoldne. V tem obdobju v teoriji pes nima vstopa na trolo. Prevoz psa je brezplačen.

V Mariboru so pravila spremenil v zadnjem letu. Prevoz živali na mestnih avtobusih je opredeljen v občinskem odloku o načinu izvajanja gospodarske javne službe linijskega prevoza v mestnem prometu. Ta pa določa, da je na mestnih avtobusih dovoljeno prevažati policijske pse in pse gorske reševalne službe v spremstvu vodnika ter pse vodnike slepih ljudi. Prav tako se sme kot ročno prtljago prevažati manjše živali v primernih košarah za prevoz, a na vso odgovornost uporabnika in tako, da zaradi tega niso ovirani, ogroženi ali moteni drugi potniki ter da to ne onesnažuje avtobusa.