Nadzor ekoloških otokov

FOTO: Poglejte, kaj vse so našli v briških zabojnikih za smeti

P.K.
1. 8. 2019, 19.34
Deli članek:

Akcije opozarjanja občanov, pogostejši nadzori pa tudi kakšna izrečena globa v višini nekaj sto evrov očitno ne zaležejo tako zelo, da bi bila ločevalna disciplina odpadkov bistveno boljša.

Občina Brda
V Vipolžah so bili v zabojniku za mešane odpadke tudi papir in plastenke, ki seveda sem ne sodijo.

Posameznikom, ki ne sortirajo smeti, marsikje grozi po več sto evrov kazni. Vendar pa kljub izvajanju nadzora inšpektorji izrekajo bolj malo kazni. Večinoma bolj ustno opozarjajo.

Po številnih podatkih se sicer ozaveščenost Slovencev, ki v povprečju letno proizvedemo okoli sedem ton odpadkov, izboljšuje; vemo, kam spada kakšen odpadek, vprašanje pa je, ali kljub temu vedenju sortiranje tudi izvedemo.

Da bi vedeli, pri čem smo, in da bi temu prilagodili ozaveščevalne aktivnosti in ukrepe, med letom komunalne službe ali občine oziroma oboji skupaj večkrat organizirajo nadzor ekoloških otrokov. Za nadzor se je tokrat odločila Medobčinska uprava Mestne občine Nova Gorica in Občine Brda. Skupaj s Komunalo Nova Gorica so se odpravili na teren v več briških vasi, med drugim so obiskali Vipolže, Medano in Neblo.

Občina Brda
Na podlagi papirjev, ki so se znašli v narobe sortiranih smeteh, bi se dalo najti kršitelje. Če jih bodo kaznovali, pa nismo uspeli izvedeti.

Kaj so našli

In kaj so ugotovitve medobčinske uprave glede torkovega nadzora ekoloških otokov? Vasja Vendramin, občinski inšpektor, je povedal, da so bili v zabojnikih za papirno, stekleno ter plastično embalažo odpadki pravilno odloženi. »Težava pa je bila v zabojnikih za mešane komunalne odpadke, kjer se je ob ogledu na vseh štirih ekoloških otokih ugotovilo, da je v njih velika količina odpadkov, ki bi morali biti ločeni, pa niso bili. Izstopala sta plastična embalaža in papir,« je pojasnil.

Dodal je, da so druga težava kosovni odpadki, »ki ne spadajo na ekološki otok, ampak jih je treba oddati v zbirnem centru za kosovne odpadke. Tukaj je izstopala ena lokacija, ki je zelo kazila podobo okolice.« Vedramin je poudaril, da se je treba zavedati, da je vsak odpadek breme za okolje, ter moramo z njim ravnati odgovorno.

Občina Brda
Kosovni odpadki ne spadajo na ekološke otoke.

Z manj odpadkov

»Dejstvo je, da je odpadkov vedno več, kar se odraža tudi v onesnaženosti ekoloških otokov, ko se pogosto odpadki znajdejo zunaj kontejnerjev. Odpadki so ne nazadnje odraz in ogledalo nas samih, zato moramo vsi skupaj prevzeti svoj del odgovornosti pri skrbi za okolje. Poostrena akcija nadzora ekoloških otokov je torej le kamenček v mozaiku, ki zasleduje cilj ločevanja odpadkov. Zelo pomembno pa je spodbujanje k zmanjšanju količine odpadkov,« so inšpektorjeve zaključne misli.