Vaška straža

Ob meji naj bi streljal, da bi pregnal migrante

R.T.
31. 7. 2019, 06.50
Deli članek:

V Beli krajini naj bi se že pred nekaj tedni oblikovala nekakšna vaška straža, ki domnevno preganja nezakonite migrante nazaj na Hrvaško. Po trditvah člana straže Blaža Zidarja je njihov član pred časom celo streljal v zrak, da bi jih pregnal. Policija dogodek dodatno preverja.

STA
Na lovski zvezi pravijo, da Blaž Zidar ni član nobenega lovskega društva.

Prejšnji teden smo poročali o predlogu zunajparlamentarne SLS, da bi država kmetom in drugim zainteresiranim občanom, ki živijo vzdolž južne meje s Hrvaško, priznala in plačevala status nekakšnih graničarjev, ki bi policiste obveščali o prehodih nezakonitih migrantov prek državne meje.

V javnost pa je zdaj prišla informacija, da naj bi na območju Bele krajine že nekaj tednov delovala nekakšna vaška straža, katere namen je preprečevati vstop nezakonitih migrantov v Slovenijo.

»Pregnal jih je z rafalom«

Nekaj spletnih portalov, ki so blizu opozicijske SDS, je poročalo o tem. »Zdaj lahko rečem, da nas res redno mejo nadzira okrog pet,« je za enega izmed spletnih portalov povedal Blaž Zidar. Po njegovih besedah praviloma nimajo orožja, čeprav se vsake toliko časa »zgodi, da je treba migrante prestrašiti tudi na drugačen način, ne samo z ustnimi opozorili, da v naših koncih nimajo česa iskati in da bodo poklicali policijo«.

Eden izmed članov vaške straže je tako po Zidarjevih besedah pred tedni migrante pričakal sredi noči v zasedi v lovski opazovalnici. Njegove identitete niso pripravljeni razkriti, saj se bojijo, da bi ga preganjala policija. »Pregnal jih je z rafalom, streljanja v zrak so se tako ustrašili, da so se razbežali nazaj na Hrvaško,« je dejal Zidar.

Ker navaja, da je moški uporabil lovsko opazovalnico, dostop do njih je sicer večinoma prost, smo lovsko zvezo povprašali, ali so seznanjeni z dogodkom in kakšno je njihovo stališče do zastraševanja ljudi s streljanjem v zrak. Na slednje vprašanje nam niso odgovorili, so pa preverili, ali je Zidar njihov član. »Z dogodkom, ki ga navajate, nismo seznanjeni. Oseba, ki je v navedenem prispevku dala izjavo, pa ni lovec oziroma član lovske družine,« so nam sporočili iz Lovske zveze Slovenije.

Ker neupravičeno streljanje po naših informacijah spada najmanj v povzročanje splošne nevarnosti, smo o tem povprašali tudi policijo.

»Po do zdaj opravljanem preverjanju na območju Policijske uprave Novo mesto podobnega primera nismo obravnavali in z dogodkom nismo bili seznanjeni. Bodo pa policisti navedbe dodatno preverili, saj bi v primeru potrditve lahko šlo za kaznivo dejanje,« so nam pojasnili.

Kot pravijo, so policisti v dnevnih stikih z ljudmi, ki živijo na mejnem območju, in z njimi odlično sodelujejo, saj jih pogosto tudi občani obvestijo o pojavu sumljivih vozil in oseb. »Vsekakor pa občanom odsvetujemo, da sami vzpostavljajo stik s tujci ali izvajajo kakršnekoli druge nepremišljene aktivnosti, s katerimi bi lahko ogrozili svojo varnost ali ogrožali življenja drugih ljudi,« so še opozorili.

Zidar je sicer na faceboku objavil fotografijo s pozivom za zbiranje prispevkov za njihovo delovanje. Kot je zapisal, zbirajo denar tudi za okrepčila. Glede na objavljene fotografije pa morda zbirajo denar le za alkoholne pijače.

Zidar velik prijatelj SDS

Domnevni vodja vaške straže Blaž Zidar ima na facebooku dva profila, na enem ima 372 prijateljev, na drugem pa 877, med njimi je pričakovano najti tudi praktično celotno poslansko skupino SDS. Ta šteje 25 članov, z Zidarjem pa jih prek facebooka prijateljuje 17.

Med njegovimi prijatelji je mogoče najti tudi sekretarja poslanske skupine SDS Boža Predaliča, evropsko poslanko Romano Tomc (SDS), nekdanjo evropsko poslanko Patricijo Šulin (SDS) ter kar nekaj občinskih in mestnih odborov te stranke. Na seznamu prijateljev ni prvaka SDS Janeza Janše, je pa na njem predsednik SLS Marjan Podobnik.

Med prijatelji je sicer tudi nekaj nekdanjih in zdajšnjih zaposlenih na ministrstvu za obrambo ter nekdanji poveljnik poveljstva sil brigadir Miha Škerbinc,zaradi razrešitve katerega je SDS proti obrambnemu ministru Karlu Erjavcu vložila interpelacijo, ki pa jo parlamentarna večina ni podprla.

Eden izmed Zidarjevih prijateljev ima za naslovno fotografijo profila fotografijo papeža Janeza Pavla II., na kateri je zapis »Ne bojte se« in papežev podpis. Morda bi se moral o strahovih pogovoriti tudi s svoji spletnimi in drugimi prijatelji.