Vsega imajo vrh glave

Turisti s prometom zadušili Haloze, domačinom potrpljenje pojenjuje

Mojca Zemljarič / Štajerski tednik
30. 7. 2019, 20.54
Deli članek:

Krajani Leskovca v občini Videm so naveličani prometa, ki ob poletnih koncih tednov zaduši dolino med haloškimi griči.

Črtomir Goznik / Štajerski tednik
Lani je mejni prehod Leskovec prestopilo 535.000 potnikov, od teh skoraj 200.000 julija in avgusta.

Da je glavna državna prometnica od izvoza z avtoceste v Lancovi vasi, ki pelje skozi Videm, Varejo, Soviče, Leskovec in Malo Varnico do mejnega prehoda Zgornji Leskovec, ob poletni turistični sezoni postala dejansko preobremenjena, kažejo tudi uradni podatki o prehodu meje.

Razloga, da je videmsko-leskovška regionalka ob sobotah in nedeljah zabasana z razgreto pločevino, sta najmanj dva. Prvi je izogibanje plačilu cestnine, drugi pa gneča na Mejnem prehodu Gruškovje. Zaradi vse večjega pritiska na mejo v Zgornjem Leskovcu pa potniki tudi tam čakajo več ur. Pred tednom dni se je zgodil popoln prometni kolaps. Domačini so zato na nogah in napovedujejo protestni shod. Vsak poletni konec tedna je stanje na glavni cesti zanje nevzdržno. Preteklo soboto so avtomobili na voznem pasu proti mejnemu prehodu Zgornji Leskovec stali v petkilometrski koloni. Težava je tudi, da ob cesti ni manevrskega prostora, kamor bi se lahko vozila umikala. Zaradi stoječe kolone se Leskovčani na cesto sploh ne morejo vključevati. Če ni nujno, raje sploh ne hodijo od doma. V promet se zelo težko vključujejo kmetje s traktorji in traktorskimi priključki. 

Črtomir Goznik / Štajerski tednik
Junija se je število potnikov na MMP Gruškovje v primerjavi z lanskim letom znižalo za 60.000, a je mejni prehod še vedno zelo obremenjen.

V Sovičah bi lahko bilo počivališče

Povečan promet
Mejni prehod Zgornji Leskovec
Junij 2014: 32.000 potnikov, 14.000 vozil;
Junij 2019: 65.000 potnikov, 33.000 vozil;
Julij 2014: 39.000 potnikov, 16.000 vozil;
Julij 2018: 93.000 potnikov, 47.000 vozil;
Avgust 2014: 54.000 potnikov, 20.000 vozil;
Avgust 2018: 100.000 potnikov, 50.000 vozil.

(vir: PU Maribor

»Odkar je dokončana podravska avtocesta, je regionalna državna cesta od Tržca do mejnega prehoda Zgornji Leskovec veliko bolj obremenjena s prometom. Podobno stanje kot pri nas v Leskovcu je v Rogatcu, zato so s prometom ob konicah preobremenjene tudi Žetale. Menim, da bi bilo v tem položaju nujno aktivirati mejni prehod Meje v občini Cirkulane ter preurediti mejna prehoda v Zgornjem Leskovcu in Rogatcu. Gre za širši in kompleksnejši problem, ki ga mora država začeti reševati. Zato vlado pozivam k ukrepanju,« je poudaril videmski župan Branko Marinič. »Kot župana me seveda skrbi za naše občane in njihovo varnost v cestnem prometu, zato bo nujno izvesti nekatere ukrepe: zgraditi pločnike, cestno razsvetljavo, komunalno infrastrukturo … Občina Videm je pobudo za gradnjo pločnikov na državno direkcijo za infrastrukturo posredovala v začetku leta. Do danes zagotovila, da se bo projekt izvedel, nimamo. Pomembno je tudi vedeti, da so vozniki, ko so na poti nekaj sto kilometrov, že pošteno utrujeni in potrebujejo počitek. V zdajšnjem stanju se ustavljajo kar ob cesti, s tem pa ogrožajo svojo varnost in varnost drugih udeležencev v cestnem prometu. Na mestih, kjer se ustavljajo, za njimi ostanejo kupi odvrženih odpadkov, ki jih moramo počistiti, in to ob državni cesti, za kar pa občina sploh ni pristojna. A če želimo, da je okolje v naši občini urejeno, poberemo tudi te smeti. Predlog občine Videm je, da direkcija ob cesti proti Leskovcu, v Sovičah, uredi obcestno počivališče z vso potrebno infrastrukturo,« je dodal prvi mož videmske občine.

Župan pričakuje ukrepanje

V nadaljevanju je župan izrazil skrb za šolajočo se mladino. »Problem so varne šolske poti. Turistov na naših cestah je resda največ julija in avgusta, a tudi junija in septembra, ko so otroci v šoli, jih je veliko. V naselju Pobrežje cesta po lanski rekonstrukciji zaradi gradnje kanalizacije visi proti hišam in jih pri večjih nalivih zaliva. Vse našteto smo nazorno predstavili vodstvu DRSI. Pričakujem, da bo država čim prej pristopila k ureditvi razmer. Nezadovoljstvo ljudi, ki živijo ob tej cesti, seveda razumem. Po eni strani se celo čudim njihovi dosedanji strpnosti. Če se bodo odločili za državljansko nepokorščino, jim tega zaradi nevzdržnih razmer ne bom mogel zameriti. Ko bo prišlo tako daleč, bom na čelu občanov, ki jih predstavljam in zastopam.
Vsi dobro vemo, da življenje nima cene, zato do reševanja težav na in ob tej cesti ne smemo ostati brezbrižni. Obljubljeno nam je bilo, da bo država za sanacijo ceste za prihodnje leto namenila 1,3 milijona evrov. Upam, da obljuba ne bo ostala samo pri besedah, ampak da se bo ta denar v državnem proračunu tudi zagotovil.«