afera papian

Nekdaj politika, danes svetovalca zdravilcu

Luka Tetičkovič
30. 7. 2019, 19.27
Posodobljeno: 31. 7. 2019, 09.52
Deli članek:

Med obdolženimi ni nekdanjega šolskega ministra Igorja Lukšiča, ki se s samooklicanim armenskim zdravilcem osebno pozna. Kriminalisti so dokaze preiskali tako temeljito, da sodna preiskava ni potrebna.

Bobo, Svet24
Tekavčičevo ezoterika materialov sicer ne zanima, a verjame, da se inštitut NEM ukvarja z resnimi zadevi. Lukšič pa se je Papiana odrekel, vztraja tudi, da ne verjame v »newagerske« teorije.

Afera Ruben Papian, ki pretresa nekdanje vodilne kadre Ministrstva za izobraževanje in šport (MIZŠ), dobiva novo poglavje. Ljubljansko okrožno tožilstvo je namreč konec aprila zoper 10 oseb vložilo neposredno obtožnico glede primera Papian, ki naj bi za dva domnevna plagiata znanstvenih študij od zavoda za šolstvo prejel 75.802 evra.

Pogodbe je s Papianom, ki se v eni pojavi kot »Alexander Papian«, v drugi pa kot »dr. Ruben Papian Alexandr«, čeprav nima doktorata, podpisal zavod za šolstvo, skrbnica zanje pa je bila na strani MIZŠ Andreja Barle Lakota. Zakaj je zavod za šolstvo naročil študijo, ki naj bi se ukvarjala z dvigom edukacijskih evidenc, v končni fazi pa je na 170 od 270 strani vsebovala kolaž znanstvenih člankov o zdravstvu in medicini, sprva ni bilo jasno. »Ta študija je zbirka nepovezanih kopiraj-prilepi odlomkov iz raziskav znanja in raznih dokumentov, brez znanstveno relevantnih ugotovitev o fiziologiji možganov,« je bil za Dnevnik jasen direktor Pedagoškega inštituta v Ljubljani Igor Ž. Žagar.

Wikipedia
Zdravilec Ruben Papian

Odgovor na to vprašanje je, po poročanju Dnevnika, dala primerjava študije z nedigitaliziranim doktoratom Andreje Barle Lakota, ki ga je obranila na mariborski pedagoški fakulteti. Vsaj tretjina Papianove študije je bila namreč dobesedno prepisana iz njene disertacije.

Poleg Barle Lakota so po informacijah Dnevnika obtoženi še nekdanja direktorica pedagoškega inštituta Mojca Štravs in nekdanji direktor Šole za ravnatelje Andrej Koren. Igorja Lukšiča ni med obtoženci, je pa v preiskavi sodeloval kot priča.

Znanost o možganih ali samooklicani zdravilec?

Papian je sicer oseba, ki razdvaja, saj nima nobenih pravih znanstvenih kompetenc, a je kljub temu reden gost znanstvenih inštitutov. Svojo kredibilnost mu posojajo tudi akademiki. V Sloveniji sta to Lukšič, profesor Fakultete za družbene vede v Ljubljani in šolski minister v času naročila študije, ter Metka Tekavčič, profesorica in dekanja Ekonomske fakultete v Ljubljani, ki sta oba navedena kot člana svetovalnega odbora Papianovega inštituta NEM (Natural energy modifications). Oba sta prek telefona zanikala, da bi se svetovalni odbor kadarkoli sestal, Tekavčičeva pa je še poudarila, da je Papian v zadnjem času zašel v ezoteriko materiala, to pa je ne zanima več.

Inštitut NEM
Ezo noži, ki izboljšajo okus in kvaliteto hrane ter se samočistijo.

Spozna se na komplementarno medicino in pogonska goriva

»V naši stroki se veliko ukvarjamo s tem, kako delovanje možganov vpliva na delovanje menedžerjev. S tem sem se ukvarjala že v gimnaziji, ko je bilo to popularno kot bioznanost,« nam je pojasnila Tekavčičeva in dodala, da jo to še vedno zanima. Papiana je sicer najprej spoznala prek televizije, nato pa še med predavanji, ki jih imel na Inštitutu Jožef Štefan (IJS). Sodeč po notranjem glasilu IJS je Papian tam predaval leta 1999, najprej kot »strokovnjak za komplementarno medicino«, naslednjič je IJS obiskal leta 2001 kot predstavnik naftne korporacije Shell. Takrat je predaval o učinkih magnetizma na pogonska goriva. Obakrat ga je povabil Odsek IJS za digitalne komunikacije in mreže.

Energetski noži in magične paličice

Lukšič in Tekavčičeva sta zanikala, da bi kadarkoli uporabljala katerega od izdelkov, ki jih Papian opisuje na spletni strani inštituta NEM. Med ostalim ponuja posebne nože EZO, ki medtem ko so v držalu, s pomočjo posebnega piramidastega zbiratelja akumulirajo energijo, ki se pri uporabi noža distribuira v hrano ter tako izboljša njen kakovost in okus. Sodeč po navedbah, to posebno držalo nože tudi očisti tekočin in kemikalij.

Na Papianovem inštitutu so zasnovali tudi posebno magično paličico (Magic Wand, op. p.), s pomočjo katere je mogoče diagnosticirati in zdraviti bolezni, če jo upravlja oseba, ki ima »visoko razvite čute in nadzoruje situacijo s povezavo orodij z umom«. Palica je sestavljena iz kovine in plastike, ki v sebi vsebuje vodo.

Inštitut NEM
Magična paličica, ki jo Papian predstavlja na spletni strani svojega inštituta NEM.

Lukšič se ga je odrekel, Tekavčičeva ne

»S tem inštitutom nimam nič, napisal me je na lastno pest,« je Lukšič odgovoril na vprašanje, kakšna je njegova vloga v svetovalnem odboru inštituta NEM, »če ne bi bilo te preiskave, sploh ne bi vedel, da je moja fotografija na tej spletni strani«. Dodal je, da nikoli ni uporabljal nobenega od navedenih izdelkov.

Tudi Tekavčičevo smo vprašali, ali bo zahtevala umik svojega imena iz svetovalnega odbora NEM. »Ne, saj mislim, da se ukvarjajo z resnimi zadevami,« je bila odločna, čeprav je po lastnih besedah ezoterika materialov ne zanima. Na ezoteriki materialov sicer temeljijo prav vsi izdelki, opisani na spletni strani NEM.

Tekavčičeva je sicer dodala, da je Papian ugleden strokovnjak, ki je svetoval mnogim političnim strankam v Sloveniji. Na vprašanje, ali meni, da svoje znanje črpa iz znanstvene podlage, pa se je previdneje izrazila: »Prepričana sem, da je o teh stvareh veliko vedel.«

Lukšič je medtem odločno zanikal, da bi se kadarkoli spogledoval z neznanstvenimi »new age« teorijami. S Fakultete za družbene vede v Ljubljani medtem prihajajo drugačne informacije, saj naj bi se Lukšič tam pogosto sprehajal z alternativnimi figurami, nazadnje z indijskim gurujem. Informacije nismo mogli preveriti, saj je Lukšič nehal odgovarjati na naše klice.