Razpad stranke SMC?

Se bo Počivalšek usedel za krmilo SMC?

Mihael Korsika
24. 7. 2019, 19.30
Deli članek:

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek naj bi bil glavni favorit za prevzem SMC na jesenskem kongresu. Glede na to, da je bil Počivalšek lani tisti, ki je znotraj SMC nasprotoval izključevanju pogovorov o sestavi vlade z Janezom Janšo, bi se lahko v tem primeru razmere na političnem parketu korenito spremenile.

STA
Počivalšek je povedal, si želi opraviti pogovore z lokalnimi odbori in se nato po treznem premisleku odločiti, ali bo kandidiral ali ne.

Pred vrati je čas kislih kumaric, in čeprav predstavniki ljudstva uživajo, zasluženo ali nezasluženo na parlamentarnih počitnicah, pa se v pisarnah političnih strank ne dolgočasijo, saj je pred njimi in državo pestra politična jesen, ki bi lahko korenito spremenila razmerje moči na političnem parketu.

Predsednik vlade Marjan Šarec bo moral ob sprejemanju proračuna za prihodnje dve leti najprej zadovoljiti apetite opozicijsko koalicijske Levice. V primeru veta državnega sveta na proračunske dokumente koalicija pač nima zagotovljenih 46 glasov, s katerimi bi lahko preglasovala veto.

Počivalšek prvi kandidat?

Kljub vsemu pa bo pravi preizkus za prihodnost koalicije povezan z oktobrskim kongresom SMC, na rezultat katere premier ne bo mogel vplivati in bo tako le stranski opazovalec. Predsednik SMC Miro Cerar je po tem, ko je stranka iz meseca v mesec izgubljala podporo med volivci, ne le da ne dosega parlamentarnega praga, temveč je celo na meji enega odstotka, ki pomeni cenzus za financiranje političnih strank iz državne malhe, napovedal odhod z vrha stranke.

Največji favorit za prevzem zavožene SMC naj bi bil minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. Njegovo kandidaturo podpirajo nekateri ključni ljudje v stranki, izvršilni odbor in poslanska skupina, je poročal spletni portal Siol. Počivalšek sicer pravi, da se še ni dokončno odločil, ali bo na oktobrskem kongresu kandidiral za predsednika stranke. Podporo mu je izreklo vseh deset poslancev SMC, dobil pa jo je tudi v izvršilnem odboru stranke.

Počivalškov prevzem stranke bi lahko pošteno zamajal vladno koalicijo. Že ob oblikovanju vlade Marjana Šarca so namreč iz vrst SMC prihajali signali, da bi se utegnila stranka vključiti tudi v vlado, ki bi jo sestavil in vodil predsednik SDS Janez Janša, a bi morala stranka zato pojesti obljubo volivcem pred parlamentarnimi volitvami, da z Janšo ne bo sodelovala v vladi.

Pri tem ni šlo le za govorice na hodnikih državnega zbora, temveč naj bi bila glede morebitnega sodelovanja razdeljena tudi poslanska skupina, zato je moral Cerar po volitvah večkrat poudariti, da se stranka SMC z Janšo ne bo povezovala. Glavni nasprotnik vnaprejšnjega izključevanja in zavračanja pogovorov za oblikovanje vlade Janeza Janše je bil prav Počivalšek. 

Da bi se to dejansko lahko zgodilo, nakazuje že glasovanje o zakonu o financiranju zasebnih šol. Čeprav stranka SMC v slabih štirih letih vladanja ni uresničila odločbe ustavnega sodišča o neustavnosti zdajšnje ureditve, so se v SMC le dan pred glasovanjem o zakonu o financiranju zasebnih šol odločili, da zakona ne bodo podprli. Za preglasovanje veta državnega sveta so na koncu zmanjkali trije glasovi, SMC pa ima v državnem zboru 10 poslancev. »Zdaj vidimo, da je SMC bolj naklonjena zgodbi, ki jo verjetno zagovarja desnica,« je po tem ocenil vodja poslanske skupine SD Matjaž Han.

STA
Pred koalicijo je burna jesen.

Pat pozicija

Če bi se stranka SMC po spremembi na vrhu dejansko začela pogovarjati z SDS o oblikovanju morebitne vlade, ni pravzaprav izključen noben scenarij. Glede na to, da sta v stranki in poslanski skupini že ob oblikovanju vlade obstajali dve struji, ena je nasprotovala morebitnemu povezovanju z Janšo, druga pa ga ni izključevala, bi lahko prišlo tudi do razpada poslanske skupine in stranke na dva dela.

V primeru takšnega scenarija državni zbor ne bi bil daleč od pat pozicije. Trenutno je namreč v državnem zboru razmerje med uradno koalicijo in uradno opozicijo, vključno z Levico, 43 proti 45.

Če bi poslanska skupina SMC, ki ima 10 poslanskih mest, razpadla na točno dva dela, bi bilo to razmerje, 38 proti 50, a ob upoštevanju devetih poslancev Levice, ki prav gotovo ne bi podprla Janševe vlade, bi bilo razmerje moči 38 proti 41. S tem bi prišli v položaj ko vlade brez Levice nihče ne bi mogel sestaviti. Državo bi tako pred novimi parlamentarnimi volitvami lahko rešil le strah Desusa in SMC, saj po zadnjih raziskavah javnega mnenja ne ena ne druga ne bi presegli štiriodstotnega parlamentarnega praga, medtem ko je Levica že sporočila, da se predčasnih volitev ne boji.