Javno in zasebno

Brez rešitve pri financiranju šolstva, po vetu še zavrnitev v državnem zboru

S.R./STA
18. 7. 2019, 12.42
Posodobljeno: 18. 7. 2019, 12.50
Deli članek:

Državni zbor po odložilnem vetu v državnem svetu ni znova potrdil novele zakona o financiranju šolstva, ki spreminja način financiranja zasebnih osnovnih šol.

Primož Lavre
Novelo so v predstavitvi stališč poslanskih skupin podprli v koalicijskih LMŠ, SD, SAB in DeSUS ter v Levici, nasprotovanje pa so napovedali v SDS in NSi.

Za novelo je glasovalo 43 poslancev, proti pa 23. Za vnovično sprejetje novele bi bilo potrebnih najmanj 46 glasov. Za novelo so glasovali v koalicijskih LMŠ, SD, SAB in DeSUS ter v Levici, podprla pa sta jo tudi poslanca narodnih skupnosti. V SMC so se vzdržali, v SDS, NSi in SNS pa so bili proti.

DZ je moral znova odločati o noveli, ker je DS v ponedeljek izglasoval odložilni veto nanjo. Državni svetnik Bogomir Vnučec je v predstavitvi veta danes dejal, da obstaja različno razumevanje vsebine ustavne odločbe iz leta 2014 v delu, ki določa pravico do brezplačnega osnovnošolskega izobraževanja. Zasebno šolstvo v ničemer ne ogroža javnega šolstva, ampak lahko dopolnjuje izobraževalni sistem in bogati družbo v celoti. Uvedba razlikovanja med javno veljavnimi programi in programi, ki so pridobili javno veljavnost, ni upravičena, meni DS. 

Ministrstvo za izobraževanje meni drugače

Po noveli bi država 100-odstotno financirala obvezni del javnega programa v zasebnih osnovnih šolah, razširjenega dela javnega programa pa ne več. Državna sekretarka na ministrstvu za izobraževanje Martina Vuk je v predstavitvi mnenja vlade opozorila, da je razlikovanje med javno veljavnimi izobraževalnimi programi in programi, ki so pridobili javno veljavnost, namenjeno izključno bolj jasnemu razlikovanju med izobraževalnimi programi, ki jih med seboj razlikuje že veljavni zakon. 

Po opozorilu vlade je bistvo razlikovanja v načinu sprejemanja programov, saj javno veljavne programe sprejme minister v sodelovanju s pristojnim strokovnim svetom. Programe, ki pridobijo javno veljavnost, pa sprejme zasebna šola v skladu s svojim aktom o ustanovitvi, strokovni svet pa zanje ugotovi, da je program v skladu s cilji sistema vzgoje in izobraževanja in da zagotavlja enakovreden izobrazbeni standard.

Program, ki ga zasebna šola predloži, je celota vključno z vsemi posebnostmi in dodatki, je povedala Vukova. Po njenem pojasnilu bodo po noveli javna sredstva zagotovljena za vse tisto, kar je za otroka obvezno, da pridobi spričevalo. 

Vlada opozarja, da ne drži, da bi bili zaradi navedenega razlikovanja ogroženi obstoječi zasebni vrtci in osnovne, srednje oziroma višje strokovne šole, ki izvajajo javno veljavni program. Ob tem pa je izpostavila še dejstvo, da se navedeno razlikovanje po noveli ne bi uporabljalo za programe, ki so že pridobili javno veljavnost.

Nepremičninsko posredovanje 

Je pa državni zbor je po odložilnem vetu državnega sveta danes z 51 glasovi za in 21 proti znova potrdil novelo zakona o nepremičninskem posredovanju, s katero se bo na predlog Levice omejilo plačilo za nepremičninsko posredovanje pri najemu in morebitne dodatne stroške. 

Novela zakona omejuje višino plačila za posredovanje pri najemu na štiri odstotke pogodbene vrednosti oz. ne več kot eno mesečno najemnino in ne manj kot 150 evrov. Uvaja se tudi možnost, da bodo dejavnost lahko opravljali tudi za to kvalificirani tujci, s čimer bo Slovenija izpolnila zahteve Evropske komisije.

DZ je novelo zakona prvič podprl v petek, nato pa je državni svet v ponedeljek izglasoval odložilni veto. Podporo noveli so danes napovedali v poslanskih skupinah koalicijskih strank, medtem ko so ji jo odrekli v opozicijskih strankah.