Tudi tokrat ne brez toče

FOTO in VIDEO: Nevihte pokazale zobe

A.S.
7. 7. 2019, 14.05
Posodobljeno: 7. 7. 2019, 20.09
Deli članek:

Po državi so besnele nevihte. Na agenciji za okolje pa so že tekom dneva razglasili oranžni alarm.

Facebook (Suzana Štamcar)
"Proti Novemu mestu je videti grdo," je zapisala občanka na facebooku.

Sprva so predfrontalne nevihte nastale na južni polovici Slovenije, so pisali na Neurje.si. Podrta drevesa so ovirala promet na cestah v občinah Novo Mesto, Metlika, Dolenjske toplice in Straža. Veter je odkril tudi streho poslopij prostovoljnih gasilskih društev Krško in Brestanica.

Facebook
Trebanjce je že presenetila manjša toča.

Tudi severno polovico države je kmalu zatem dosegla hladna fronta. Nastale so nevihte, štrene pa so mešali močnejši nalivi s sunki vetra in točo, vendar kot pravijo vremenoslovci debelejše toče ob prehodu fronte ni več pričakovati.

Koroško so neurja zajela okoli 14. ure, več podrtih dreves pa je zaprlo cesto Dravograd-Črneče-Libeliče. Zaradi podrtega drevja je bila zaprta tudi cesta Kranj-Jezersko med Kokro in Spodnjim Jezerskim. Sedaj sta obe prevozni.

Močan veter in udar strele je podiral drevje ter odkrival strehe stanovanjskih in gospodarskih objektov ter poškodoval napeljavo elektro distribucije, posledično je prišlo do izpadov dobave električne energije.

Domžalec.si - Miro Pivar, Kristjan Ocepek
Tudi na območju občine Domžale je veter podiral drevesa in odkril nekaj streh. piše Domžalec.si.

S sanacijo posledic so imele delo gasilske enote ter delavci cestnih, komunalnih, elektro in drugih služb.

Ptuju poleg močnih nalivov in sunkovitega vetra ni prizanesla niti toča. Padala je tudi v Ivančni Gorici in prebivalcem Hotinje vasi povzročala sive lase, kar dokazujejo fotografije. 

Facebook -Doni Hedzet
Tudi na drugem koncu Slovenije, v naselju Radizel, jim toča ni prizanesla.

Facebook -Neurje.si
Tako je bilo v okolici Ptuja.

Facebook - Marjana Pečjak
Toča v Ivančni Gorici

Facebook - Neurje.si
Toča je močno klestila tudi v Hotinji vasi! .

Poplavljale tudi reke

Na Agenciji RS za okolje opozarjajo, da je danes po 16. uri začel močno naraščati pretok reke Medije. Ob 17. uri je reka že presegla 126 kubičnih metrov na sekundo in ima sedaj tendenco upadanja. Še vedno pa v zgornjem toku narašča reka Sotla, ki prav tako poplavlja, še opozarjajo na Arsu.

Po podatkih agencije za okolje, so se pretoki povečali na celotnem območju Koroške in Savinjske Slovenije.

Facebook - Roni Semec
Poplavljala je tudi Medija.

Kako kaže?

Ponoči se bo ozračje umirilo in delno zjasnilo. Še več padavin pa se obeta v ponedeljek, ko bo tudi bolj sveže. Padavine, sprva tudi plohe in nevihte, bodo popoldne zajele notranjost Slovenije, zvečer pa tudi Primorsko in se zavlekle še v noč na torek. Upajmo, da prizorov, kot so na spodnjih posnetkih, ne bo več.