NK Olimpija

Poslovni direktor Olimpije spregovoril o prodaji

Katja Kaja Mejač
5. 7. 2019, 12.00
Deli članek:

V zadnjem obdobju je v slovenskem medijskem prostoru veliko govora o ljubljanskem nogometnem klubu Olimpija. O poslovnem vidiku, tekmah, nakupu igralcev in ne nazadnje tudi o prodaji kluba smo se pogovarjali s klubskim poslovnim direktorjem Dejanom Stamenkovićem, ki stremi predvsem k samozadostnosti kluba.

NK Olimpija
NK Olimpija

Kako v poslovnem smislu gledate na rezultate pretekle sezone? Osvojili ste recimo slovenski pokal.
Vsaka krona je dragocena in se je veselimo, ker je rezultat trdega dela in potrdilo kvalitet, ki jih ima NK Olimpija. Dejstvo pa je, da pokalno tekmovanje na žalost ne prinese nobenih pozitivnih finančnih učinkov, temveč zgolj stroške klubom, kar zagotovo slabo vpliva na njegovo privlačnost. Na Nogometni zvezi Slovenije sicer obljubljajo, da bo v letošnji tekmovalni sezoni drugače in bo pokalni zmagovalec dobil med 20 in 50 tisoč evrov. Do zdaj je bilo tako, da je za klube pokalno tekmovanje samo dodatni strošek, saj morajo stroške vseh tekem, vključno s finalno tekmo, kriti sami. Organizacija tekme, plačilo sodnikov, delegatov ... povprečno pride strošek domače tekme med 10 do 15 tisoč evrov.

Kaj pa poslovanje kluba?
Že lani smo začeli zniževati nevzdržno visoke stroške in optimizirati igralski kader. Imeli smo veliko trenerskih menjav, veliko obveznosti iz naslova predčasnih prekinitev pogodb in to bo z julijem poplačano in situacija se bo umirila. Kar pomeni, da bo masa plač za približno 40 odstotkov nižja, kot je bila do zdaj. Lansko leto smo sicer na žalost spet končali z izgubo, čeprav smo skoraj za enkrat povišali prihodke, seveda pa so se temu primerno zvišali tudi odhodki. Smo se pa veliko naučili glede možnosti racionalizacije stroškov organizacije evropskih tekem, predvsem glede določenih želja po izjemnem udobju, ki ne zagotavlja tudi izjemnih rezultatov. Z nadziranimi stroški bomo poskušali priti še dlje. Tudi brez prodaje kakšnega igralca žal ne bo šlo, to je pač sestavni del nogometnega posla.

NK OLIMPIJA
Dejan Stamenković

Kakšen je vaš pogled na nasprotnike v evropskih tekmovanjih?
Prvi nasprotnik, latvijski Rigas, je po moji oceni obvladljiv, gremo lahko čez to oviro. Vendar je v prvem krogu vedno manj privlačen nasprotnik, česar smo se tudi zavedali z vidika organizacije prve tekme. Zato smo že prej poskušali narediti en večji dogodek. To je prijateljska tekma s Partizanom, ki bo odprta za širšo javnost, cena vstopnice pa bo 10 evrov. Kupec te vstopnice bo imel avtomatično tudi brezplačen vstop na prvo evropsko tekmo z Rigo v Stožicah. Organizirali bomo tudi štiriurno dogajanje, piknik, pred samo tekmo. Organiziran je televizijski prenos. Ta zadnja pripravljalna tekma pa bo potekala to soboto, 6. julija, Pero Lovšin bo imel koncert in upam, da se nam pridruži vsaj šest ali sedem tisoč ljudi.

Vemo že, da bo ob uvrstitvi v drugi krog naš nasprotnik ekipa iz Turčije, kar pa bo že trši oreh. Absolutno so premagljivi, ampak je turška liga vse bolj močnejša, imajo tudi več denarja, že če gledamo samo čez številke, je po ne uradnih podatkih njihova ekipa vredna okoli 20 milijonov, naša pa med osem in devet milijonov evrov.

Če se dotakneva okrepitev. Pridružil se vam je Denis Šme, zakaj odločitev zanj? Načrtujete še kakšne okrepitve?
Posameznih okrepitev ne morem komentirati, posebej ne s športnega vidika, moje delo je, da skrbim za poslovni vidik, ki pravi, da moramo biti zelo racionalni pri zapravljanju. A jasno je, da so za uresničitev zastavljenih ciljev tudi okrepitve nujne. Dva novinca smo že pripeljali, do začetka Evrope se bo pridružil še eden. Če želimo vztrajati na politiki z manj dodatnih stroškov, se nam najbolj izplača, da določene igralce vzamemo na posojo in da razvijamo mlade, sodelujemo pri plačilu njihove plače in v enakem odstotku sodelujemo tudi pri odstotkih pri prodaji. V ta namen že nekaj časa razvijamo sodelovanje z zagrebškim Dinamom. Podobno zgodbo pa smo naredili tudi z rusko Ufo, kamor je odšel Vombergar.

Vse glasnejše so govorice, da se Vombergar vrača, jih lahko komentirate?
Res je, a govorice so vendarle samo govorice, ne glede na to, kako glasne so. Andres Vombergar je bil naš nogometaš, ki je veliko prispeval k uspehom Olimpije, in nanj smo seveda ponosni. Taki nogometaši so vedno dobrodošli v naših vrstah, a kot veste, ima on nov klub in se je treba o tem, kaj bo počel v prihodnje, z njimi dogovoriti. V vsakem primeru mu želimo veliko uspeha v nadaljnji karieri, ne glede na to, kje bo igral.

www.nkolimpija.si

Se lahko na kratko dotakneva še prodaje kluba?
Kot sam rad pove, je naš sedanji lastnik v osnovi poslovnež. Običajno prevzame klub, ki je v slabi kondiciji, vlaga vanj, in ko ga pripelje do uspehov, do vrhunca, ga proda. Milan Mandarić je že štiri leta v Olimpiji, letos bo dopolnil 81 let in je zelo logično, da išče primernega naslednika. Ponudb je bilo kar nekaj, bolj malo resnih. Z vsakim resnim se usedemo in se pogovarjamo.
Kar zadeva potencialnega kupca iz Italije, so nekateri pomembni dokumenti že sestavljeni in podpisani. V osnovi smo glede pogojev prevzema kluba dogovorjeni, seveda pa je treba izpolniti še vrsto pomembnih pogojev in pred jesenjo se ne bo nič bistvenega spremenilo. Je pa Milan Mandarić odgovoren za projekt, ki ga je razvijal v zadnjih letih v Olimpiji, in želi najti naslednika, ki bo nadaljeval njegovo strategijo. Zanj je zelo pomembno, da novi lastnik ne bo v enem letu porušil tega, kar je on toliko let gradil.

Sam kot poslovni direktor si prizadevam za to, da klub vseeno pripeljemo do tega, da bo v čim večji meri samozadosten. Z nadaljnjo racionalizacijo stroškov in optimizacijo prihodkov bi lahko klub deloval tudi brez glavnega lastnika oziroma vlagatelja. Na začetku je bilo to kot misija nemogoče, zdaj smo že bližje cilja, nismo pa še povsem samostojni.