Iztrijenje tovornega vlaka

Je bila sanacija s kerozinom onesnažene zemlje izvedena pravilno?

A.S./STA
28. 6. 2019, 17.14
Posodobljeno: 28. 6. 2019, 17.31
Deli članek:

Na Mestni občini Koper na podlagi razpoložljivih podatkov opozarjajo, da sanacija s kerozinom onesnažene zemljine ne prizorišču torkovega iztirjenja tovornega vlaka na progi Koper-Divača ni bila izvedena na pravilen način oz. v dogovorjenem obsegu.

Bobo
Nesreča se je pripetila na območju rižanskega vodovoda.

Na koprski občini so v sporočilu za javnost pojasnili, da njihove pristojne službe že vse od nesreče v predoru pri Hrastovljah aktivno spremljajo postopek sanacije posledic iztirjenja in so dnevno prisotne na terenu.

Po podatkih, s katerimi razpolagajo, na občini ugotavljajo, da sanacija zemljine na območju razlitja kerozina, ki je potekala ponoči, ni bila izvedena na pravilen način oz. v dogovorjenem obsegu.

Župan Aleš Bržan je zato od pristojnih organov danes zahteval pojasnilo oz. zagotovilo, da bodo pristojni takoj pristopili k celoviti sanaciji območja. "Le na ta način nam bo uspelo zmanjšati grožnje, da bi kerozin dosegel vodni vir (izvir Rižane, op. a.), ki napaja celotno obalo, ne samo Mestno občino Koper," so dodali. Dodal je, da je od tega, ali bo imela slovenska Istra pitno vodo, odvisen tudi razvoj obalnega gospodarstva, še zlasti turizma.

STA
Aleš Bržan

Zagotovitev pitne vode za prebivalce štirih obalnih občin in ohranitev vodnega vira Rižana bi zato morala biti prioriteta, "ki presega vse druge, tudi gospodarske, interese". "Ne smemo dovoliti, da se železniška povezava do Kopra vzpostavi, ne da bi pred tem bili izpeljani vsi nujno potrebni postopki za temeljito sanacijo zemljine. Pri tem bomo vztrajali," je zagotovil Bržan.

Na občini so razočarani, da pristojni organi, še posebej ministrstvo za okolje in prostor ter Slovenske železnice, "kljub resnosti položaja, v kateri nam grozi ena večjih ekoloških katastrof v Sloveniji, niso storili dovolj, da bi zaščitili edini vodni vir za celotno območje štirih obalnih občin in preprečili, da izliti kerozin ob prvem deževju doseže podtalnico Rižane".

To so po navedbah koprske občine jasno pokazali s tem, da so že v jutranjih urah sanirali tire, kot tudi s tem, da jim na Agenciji RS za okolje kljub večkratnemu pozivu niso želeli posredovati odločbe, ki so jo v četrtek izdali Slovenskim železnicam. Za pridobitev odločbe morajo zdaj vložiti zahtevek za dostop do informacije javnega značaja.

Progo naj bi odprli že danes

Promet po železniški progi Divača-Koper, ki je od torkovega iztirjenja tovornega vlaka zaprta, bi lahko sicer po navedbah generalnega direktorja Slovenskih železnic Dušana Mesa spet stekel do danes polnoči. Sprva so predvidevali, da bodo progo odprli ob 12. uri, a so se po posvetu z agencijo za okolje in geološkim zavodom odločili za izkop dodatnega materiala, v katerem bi lahko bil kerozin.

Sklic izredne seje v Kopru

Za prihodnji torek je medtem sklican svet občin ustanoviteljic družbe Rižanski vodovod, na katerem se bodo sestali vsi štirje župani istrskih občin, nanj pa so povabili tudi ministra za okolje in prostor Simona Zajca. Takrat bodo pregledali celoten postopek sanacije posledic nesreče in sprožili postopke, ki so potrebni za čimprejšnjo zagotovitev dodatnega vodnega vira.

Devet koprskih občinskih svetnikov s prvopodpisanim Borisom Popovičem je na Bržana medtem danes vložilo zahtevo za sklic izredne seje občinskega sveta, na kateri bi obravnavali problematiko nemotene oskrbe obalnih občin s pitno vodo v luči torkove nesreče.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, se želijo podrobno seznaniti z nesrečo, ki bi lahko močno negativno vplivala na vodni vir za Obalo. "Prepričani smo, da bi morali člani občinskega sveta kot zastopniki interesov prebivalk in prebivalcev Mestne občine Koper vedeti za vse do sedaj sprejete ukrepe, predvsem pa za konkretne rešitve v primeru velike ekološke katastrofe, ki ne grozi le Mestni občini Koper, temveč celotni Obali in širše," so navedli.

Svetniki pričakujejo, da bosta na sejo vabljena tudi ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek in okoljski minister Zajc, povabiti pa želijo tudi več strokovnjakov z različnih področij, med drugim javnega zdravja in voda.