Politične igre

Kosovske sanje o Evroviziji padle v vodo

B.K.
28. 6. 2019, 14.57
Posodobljeno: 28. 6. 2019, 15.04
Deli članek:

Kosovski javni radiotelevizijski servis ni bil sprejet v Evropsko radiofuzno zvezo (EBU), kar jim prav tako onemogoča nastop na Evroviziji.

Profimedia
Zmagovalka Evrovizije iz leta 2017, ukrajinska pevka Jamala.

Evropska radiofuzna zveza, ki šteje 73 deležnikov iz 56 držav, medse ni sprejela kosovskih kolegov, poročajo srbski mediji. Glasovanje o spremembi statuta EBU in s tem sprejetju Kosova v zvezo, je bilo posledica procesa, ki so ga pred časom predlagale Črna Gora, Hrvaška, Slovenija, Makedonija in Madžarska. Slednja je na zasedanju v Oslu podporo procesu umaknila, na glasovanju pa so deležniki z več kot dvema tretjinama glasov proti pritrdili argumentom predstavnikov srbske nacionalne televizije RTS, ki so trdili, da bi bilo sprejetje Kosova v EBU politična poteza, ki ne sodi v domeno te organizacije.

Kosovo in EBU sta sicer pred časom podpisala dogovor, po katerem lahko kosovska radiotelevizija koristi vse ugodnosti, ki so dostopne članicam ter pridruženim članicam.

Članstvo v EBU je predpogoj za nastop na Evroviziji, edina izjema doslej je bila Avstralija, ki pa je, kot članica Mednarodne telekomunikacijske zveze tudi pridružena članica EBU. Kosovska RTV tako na Evrovizijo zaenkrat ne bo mogla poslati svojih predstavnikov.