Vročinski val

V Franciji zaprli tudi šole: namerili so rekordnih 45,8 stopinj Celzija

A.S./STA
28. 6. 2019, 15.55
Posodobljeno: 28. 6. 2019, 17.30
Deli članek:

V Franciji so danes namerili rekordnih 45,8 stopinj Celzija. Že pred tem so za predele Francije izdali rdeči alarm in napovedali, da bi se lahko živo srebro ponekod na jugu države povzpelo od 42 do 45 stopinj Celzija.

Profimedia
Vročinski val v Bourdeauxu.

Vročinski val, ki v večjem delu Evrope traja od ponedeljka, je doslej zahteval štiri smrtne žrtve. V četrtek zvečer je v bližini francoskega Rennesa umrl 33-letni krovec, ki je delal na strehi in mu je postalo slabo. Zgrudil se je, a ni padel s strehe. Umrl je v bolnišnici.

Zaradi vročinskega vala je v Španiji umrl 17-letnik. Najstnik, sicer žanjec, naj bi nenadoma dobil vrtoglavico in se je želel ohladiti v bazenu, a je pri tem dobil krče in se je zgrudil. Nemudoma so ga odpeljali na urgenco, kjer so ga zaman poskušali oživljati.

Španija je tako kot pretežni del Evrope priča vročinskemu valu. Temperature ozračja presegajo 40 stopinj Celzija. V 34 od 50 španskih provincah so zaradi vročine razglasili nevarnost požarov v naravi. V Kataloniji se gasilci borijo z gozdnim požarom, ki je doslej uničil 6500 hektarjev obdelovalne površine.

V Franciji ponekod zaprli šole

V Franciji, kjer so danes namerili rekordne temperature ozračja, so zaradi vročinskega vala zaprte šole. Zaprli naj bi 4000 šolskih objektov. Med francoskimi mesti, za katere velja rdeči alarm, so Marseille, Nimes, Montpellier in Avignon ter spodnji del doline reke Rona. Vremenoslovci so podali informacijo, da je za tako visoke temperature kriv zrak iz severne Afrike.

Kot so sporočili francoski vremenoslovci, so rekordnih 45,8 stopinj namerili v mestu Gallargues-le-Montueuxna jugu države. S tem je Francija postala sedma evropska država, kjer temperaturni rekord znaša najmanj 45 stopinj Celzija. To so še Bolgarija, Portugalska, Italija, Španija, Grčija in Severna Makedonija.

Prejšnji rekord, ki so ga danes namerili v mestu Carpentras na jugovzhodu države, je znašal 44,3 stopinje.

Vročinski val leta 2003 zahteval skoraj 15.000 smrtnih žrtev

Pred tem je najvišja temperatura znašala 44,1 stopinje Celzija, ki so jo med vročinskim valom leta 2003 namerili v krajih Saint-Christol-les-Ales in Conqueyrac v departmaju Gard. Vročinski val leta 2003 je zahteval skoraj 15.000 smrtnih žrtev.

Junijski rekordi tudi drugod po Evropi

Junijske rekordne temperature med drugim beležijo tudi Nemčija, Francija in Češka. Tudi v ponekod v Italiji so razglasili rdeč alarm.