Vremenske neprilike

FOTO in VIDEO: Narava jo je zagodla; danes toča, naslednji teden tudi do 40 stopinj Celzija

A.S.
20. 6. 2019, 17.56
Posodobljeno: 20. 6. 2019, 18.44
Deli članek:

Kratkemu vročinskemu valu, ki je pred dobrim tednom zajel naše kraje in ki so ga spremljale značilne vročinske nevihte s točo, je sledila kratka osvežitev. Padavine so prisotne tudi danes, v prihodnjih dneh pa nas čakajo neobičajno visoke temperature, tudi do 40 stopinj Celzija.

Neurje.si-Katja Kociper Jančič
Bralka portala Neurje.si je zapisala: "Pogled iz smeri Lj. Zalog"

"Ponekod nastajajo nevihte, ki so večinoma skoncentrirane nad hribovite predele južne, osrednje in severne Slovenije. Seveda kakšna nevihta ni izključena tudi nad ravninskimi predeli," so v današnji vremenski napovedi zapisali pri Neurje.si. Močnejšo nevihto s točo so danes zabeležili tudi v kraju Zgoša pri Begunjah na Gorenjskem. 

Tudi območja občin Ljubljana, Dol pri Ljubljani, Litija, Moravče ter predvsem Domžale in Trzin je danes nekaj pred 17. uro prizadelo neurje z obilnimi padavinami in vetrom. Na upravi za zaščito in reševanje so doslej zabeležili 41 dogodkov. Meteorna voda je v 36 primerih poplavljala kleti objektov, v petih primerih pa je šlo za vetrolom.

Kako kaže?

Ponoči bodo padavine povsod ponehale, razjasnilo se bo. Najnižje jutranje temperature bodo od 12 do 18, ob morju okoli 20 °C.

V petek bo sprva deloma sončno, popoldne pa spremenljivo oblačno. V notranjosti se bodo pojavljale nevihte, ki se na severovzhodu lahko nadaljujejo tudi v noč. Najvišje dnevne temperature bodo od 26 do 31 °C.

Naslednji teden povsem druga zgodba

Po kratki osvežitvi se že naslednji teden obetajo peklenske temperature. »Vse kaže, da se nam obeta nov, letošnji 2. vročinski val. Nekateri meteorološki izračuni pa nakazujejo na to, da bo naslednji teden v precejšnjem delu Evrope zares izjemno vroč za mesec junij,« so zapisali pri prej omenjenem portalu. Po njihovih napovedih bi se lahko namreč temperature v drugi polovici tedna tudi pri nas dvignile krepko nad 35, ponekod celo do 40 stopinj Celzija.

O visokih temperaturah priča tudi dejstvo, da je na Kredarici v 18 dneh pobralo več kot tri metre snega. Kot so zapisali na Agenciji RS za okolje je to najhitrejše taljenje, ki so ga zabeležili v visokogorju.