Nestrinjanje

Šarec zažugal nazaj: "Nismo sedeli križem rok, če ne bo dovolj glasov, bo vlada pač razpadla"

A.S./STA
20. 6. 2019, 16.26
Posodobljeno: 20. 6. 2019, 19.13
Deli članek:

Premier Marjan Šarec se je na nezadovoljstvo Levice z delom vlade danes odzval z besedami, da bo vlada pač padla, če v parlamentu ne bo dovolj glasov.

Reuters
Marjan Šarec

V Levici so namreč kritični do vladne neodzivnosti pri prodaje Abanke. Prav tako se po njihovi oceni niti eden od štirih projektov, opredeljenih v sporazumu o sodelovanju, dva tedna po sestanku s premierjem ne odvija tako, kot so se dogovorili. Zato bo o nadaljnjem sodelovanju z vlado julija odločal svet stranke.

Šarec: "Pretehtali smo vse možnosti"

"Prodaje ali neprodaje Abanke v sporazumu ni bilo. Ne držijo trditve, da sem bil popolnoma neaktiven, daleč od medijev sem preučil vse možnosti in pridobil pravna mnenja," pa je Šarec ob robu vrha EU odgovoril na kritike glede nedejavnosti v povezavi s prodajo bank.

Pojasnil je, da so mu pravniki povedali, da se vlada kot skupščina lahko vmeša le, če imata uprava SDH in nadzorni svet različno stališče.

Šarec ob tem poudarja, da so pretehtali vse možnosti in med njimi izbrali tisto, ki je bila v danem trenutku optimalna. "Nismo sedeli križem rok," je zatrdil in dodal, da pa niso medijem vsak dan razlagali, kaj počnejo.

Izpostavil je tudi, da sam ni pretirano vesel glede tega, kar se je v preteklosti dogajalo z bankami, a valjenje krivde nanj, kako ni ničesar naredil, se mu zdi po petih letih neodgovorno.

"Če v parlamentu ne bo dovolj glasov, bo vlada pač padla, druge opcije ni," je odgovoril na vprašanje, kaj nezadovoljstvo Levice z delom vlade pomeni za manjšinsko vlado. "Če bo volja po nadaljnjem sodelovanju, bomo sodelovali, če ne, bo pač kaj drugega odprto," je še dejal Šarec.

Ob tem je Šarec poudaril, da so po sestanku z Levico o omenjenih štirih projektih ministrstvom dali jasne usmeritve, kar po njegovih besedah podpirajo tudi pisni dokumenti oziroma elektronska pošta.

"Ni prvič, da se Levica pritožuje nad kakšno zadevo," je dejal. Spomnil je, da so Levici ponudili delo v vladi. Ko imaš funkcijo in moraš dejansko delati v praksi, pa so zadeve nekoliko drugačne, je bil še kritičen Šarec.

Kako bo zadnje nezadovoljstvo Levice vplivalo na glasovanje stranke o interpelaciji zoper ministra za obrambo Karla Erjavca, ki ga čaka v petek, Šarec ne ve. Glede na sporazum naj bi se interpelacijam izogibali, zato ne pričakuje, da bi jo Levica podprla. "Seveda pa je vprašanje, kdo je na potezi in od koga je kaj odvisno," je dodal.

Na vprašanje, ali ima Erjavec njegovo podporo, pa je premier odvrnil: "Ni odvisno od moje podpore, odgovarjal bo pred parlamentom."

Koalicija poziva k dialogu

V SD se na napoved Levice niso posebej odzivali. Je pa vodja poslanske skupine Matjaž Han že pred tem tudi sam izrazil obžalovanje zaradi prodaje Abanke. Kot je dejal v izjavi za medije v DZ, bo verjetno težje, če država ne bo imela lastne industrije in lastnih virov. Dodal pa je, da bodo za obstoj vlade pomembni tudi drugi projekti, denimo proračun.

"Vlada je manjšinska. Zagotovo potrebuje partnerje pri sprejemanjih določenih zakonov," je za STA poudaril vodja poslanske skupine DeSUS. Če bi se Levica dejansko razšla s koalicijo, bi bilo treba iskati neko novo, drugo rešitev, je povedal Jurša. Ocenil pa je, da prekinitev sodelovanje vendarle ni realna možnost, ampak gre bolj za iskanje pozornosti.

V SMC in SAB napovedi Levice za zdaj niso posebej komentirali.