"Rdeča črta"

Pentagon potrdil, da je Iran sestrelil izvidniški dron. Pa je ta res bil znotraj iranskega zračnega prostora?

J.P./STA
20. 6. 2019, 14.39
Posodobljeno: 20. 6. 2019, 14.42
Deli članek:

Pentagon je danes potrdil, da so iranske sile sestrelile izvidniški dron ameriške mornarice. Poudarili so tudi, da je bilo brezpilotno letalo v mednarodnem zračnem prostoru na Hormuško ožino, ne nad teritorialnim morjem Irana.

Profimedia
Sestrelitev ameriškega drona je zjutraj naznanila iranska revolucionarna garda (fotografija je arhivska)

V Washingtonu so potrdili, da je bilo sestreljeno letalo tipa BAMS-D. Sestrelila ga je iranska protiletalska raketa ob 1.35 po srednjeevropskem času, je sporočil tiskovni predstavnik osrednjega poveljstva ameriških oboroženih sil, mornariški kapitan Bill Urban.

Iran sicer trdi, da je bilo letalo znotraj iranskega zračnega prostora. "Iranske navedbe, da je bilo letalo nad Iranom, so napačne," je dejal Urban. "To je bil neizzvan napad na ameriško lastnino v mednarodnem zračnem prostoru," je dodal.

Sestrelitev ameriškega drona je zjutraj naznanila iranska revolucionarna garda. Brezpilotno letalo je sestrelila na območju obalne province Hormozgan na jugu države, ker da je kršilo iranski zračni prostor. Poveljnik iranske revolucionarne garde, general Hosein Salami je ob tem zatrdil, da so meje Irana "naša rdeča črta". Odgovor Irana s sestrelitvijo brezpilotnega letala je "jasno sporočilo branilcev meje Irana", je še dodal.

Provinca Hormozgan meji na Hormuško ožino, strateško pomembno plovno pot za nafto iz Perzijskega zaliva, kjer so bili nedavno napadeni naftni tankerji.