V Evropski parlament prek Ljubljane?

Iz izgnanstva na obisk k Milanu Kučanu

Ž.K.
8. 5. 2019, 19.55
Deli članek:

Nekdanji slovenski predsednik Milan Kučan in evropski poslanec Ivo Vajgl bosta v petek v Ljubljani gostila nekdanjega katalonskega predsednika Carlesa Puigdemonta.

Bobo
Milan Kučan je še vedno aktiven kot predsednik društva Forum 21.

Carles Puigdemont je vse od referenduma leta 2017, na katerem so Katalonci izglasovali neodvisnost, v Španiji nezaželena oseba. Zatekel se je v Belgijo, od koder bo poskušal svoj boj za neodvisnost Katalonije nadaljevati v okviru institucij Evropske unije.  Za mesto evropskega poslanca se bo potegoval na skupni listi več katalonskih strank, med katerimi je tudi njegova stranka Skupaj za Katalonijo. Španska volilna komisija mu je sicer sprva prepovedala kandidaturo na evropskih volitvah, a je upravno sodišče v Madridu to odločitev v ponedeljek razveljavilo. Da ima Puigdemont pravico kandidirati, je že v nedeljo soglasno odločilo špansko vrhovno sodišče.

Boj za mesto poslanca

Reuters
Carles Puigdemont kandidira na evropskih volitvah.

Volilno kampanjo bo, kot kaže, začel kar v Sloveniji, kamor v petek prihaja na povabilo društva Forum 21, katerega predsednik je Milan Kučan. Udeležil se bo javnega pogovora, ki bo v Ljubljanskem mestnem muzeju. Iz Foruma 21 so sporočili še, da se bo nekdanji novinar in župan Girone, ki šteje Slovenijo za enega ključnih zgledov osamosvojitvenih prizadevanj, v času bivanja v Sloveniji s katalonsko javnostjo v živo povezal prek televizijskega prenosa.

Sodišču se je izognil z izgnanstvom

Bobo
Evropski poslanec Ivo Vajgl bo gostil nekdanjega predsednika Katalonije.

Puigdemont, ki živi v izgnanstvu v Belgiji, je bil eden od glavnih pobudnikov referenduma o neodvisnosti Katalonije, ki so ga izvedli 1. oktobra 2017. Še isti mesec je katalonski regionalni parlament sprejel tudi resolucijo, ki predvideva ustanovitev neodvisne Katalonije. Španske oblasti so nato odstavile Puigdemonta in njegovo vlado ter vzpostavile neposredni nadzor v Kataloniji. Puigdemont se je skupaj z več nekdanjimi ministri pred pregonom zatekel v Belgijo, kjer biva še danes. V Španiji je obtožen upora, a mu ne sodijo. Sodijo pa 12 nekdanjim katalonskim voditeljem, ki so ostali v Španiji. Tem grozi od sedem do 25 let zapora.