Masaker nad drobnico

V Turškem Vrhu zveri poklale šestnajst ovac

M.Z. / Štajerski tednik
8. 5. 2019, 19.30
Deli članek:

Za družino Mihalinec iz Turškega Vrha je bil dan pred prvomajskimi prazniki žalosten. Neznane zveri so jim poklale šestnajst glav ovac.

Nikolina Mihalinec
Z rejo drobnice se Mihalinčevi ukvarjajo že deset let. Imajo jo zato, da jim pase travnike. Kot pravijo, se jim je zgodil že kakšen pogin, pokol pa še nikoli.

Zveri so pobile deset odraslih ovac in šest mladičev. Poginil je tudi oven, ki ga je rejka imela že lepo vzgojenega in udomačenega. Tehtal je blizu sto kilogramov. Če so ga podivjane živali, ki so napadle čredo, tako hudo poškodovale, potem je mogoče domnevati, da jih je bilo več, morda krdelo. Za štiri ovčke še ne vedo, ali bodo preživele, dve od njih imata hude poškodbe. »Poginulo ovco smo našli tudi v hlevu. Verjetno se je poskušala tja zateči, a se ji ni uspelo ubraniti,« je povedala Nikolina Mihalinec.

Zveri vdrle skozi luknjo v ograji

Nikolina Mihalinec
Poklane ovce so ležale po travniku. Mihalinčeva domneva, da bi lahko drobnico napadli tudi psi.

»Pašnike imamo zagrajene, napeljan je tudi električni pastir. V ograji je bila luknja, skozi katero so zveri vdrle in potem surovo napadle ovce. Nekaj so jih pokončale na pašniku, nekaj jih je veterinar zaradi prehudih poškodb evtanaziral. O dogodku smo obvestili tudi lovce. Domnevamo, da se je pokol zgodil okoli osme ure zjutraj. Ni nas bilo doma, bili smo v službi. Včeraj je bil za nas zelo žalosten dan. To je velika izguba. Z rejo drobnice se ukvarjamo deset let. Imamo jo zato, da nam pase travnike. Zgodil se nam je že kakšen pogin, pokol pa še nikoli.«

Pokol se ni zgodil samo pri njih

»Menda nismo edini, ki smo v tem času imeli napad zveri. V okolici v Halozah naj bi prišlo še do dveh napadov, a so uspeli napadalne zveri pravočasno spoditi,« je povedala Mihalinčeva, ki je fotografije pokončanih ovac delila na družbenem omrežju z namenom, da druge rejce opozori na pretečo nevarnost. Mihalinčeva domneva še, da bi lahko drobnico napadli psi. »Skoraj bolj verjetno kot šakali, to sklepamo po ugrizih,« je poudarila.