Pomembni koraki

Zvišanje neto plač vseh le vprašanje časa?

J.P.
8. 5. 2019, 18.44
Posodobljeno: 8. 5. 2019, 18.48
Deli članek:

Minister Zdravko Počivalšek je prepričan, da so naredili pomembne korake za višje neto plače vseh.

STA
Minister Zdravko Počivalšek je za danes sklical 4. sejo Strokovnega sveta za konkurenčno in stabilno poslovno okolje.

Na današnji 4. seji Strokovnega sveta za konkurenčno in stabilno poslovno okolje je bila osrednja pozornost namenjena načrtovani davčni reformi v odnosu s pokojninsko reformo. Predstavniki gospodarstva so si bili enotni, da ima vlada na mizi konkretne in dobre ukrepe, predvsem pa posluh zanje.

Dober kompromis

Po besedah ministra Zdravka Počivalška je bilo današnje srečanje namenjeno predvsem predstavitvi konkretnih ocen učinkov načrtovanih ukrepov s strani gospodarstva.

Poleg rednih članov so se sveta udeležili tudi predsednik vlade Marjan Šarec, podpredsednik vlade in minister za finance Andrej Bertoncelj ter ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Ksenija Klampfer.

»Davčna reforma je gotovo tema, ki je aktualna že dalj časa. Predlog reforme vidim kot dober kompromis med razbremenitvijo dela z višanjem davčnih razredov in nižanjem obdavčitve srednjega razreda ter na drugi strani zagotavljanjem javno finančne vzdržnosti,« je dejal minister Počivalšek ter izpostavil, da ga veseli predvsem dejstvo, da je vlada naredila pomembne korake v smeri zvišanja neto plač vseh. V tem kontekstu je posebej izpostavil razbremenitev regresa ter napovedano višanje zneska delovne uspešnosti, ki bo oproščen plačila dohodnine, in višanje davčnih razredov: »Za to sem si prizadeval od prevzema funkcije ministra pristojnega za gospodarstvo.«

Konkurenčnost

Minister je sicer priznal, da ni najbolj zadovoljen z višanjem stopnje davka na dobiček, vendar obenem poudaril, da je zanj ključnega pomena, da ostaja davčna olajšava za investiranje ter 100-odstotna davčna olajšava za raziskave in razvoj, kar Slovenijo dela konkurenčno. »Ti dve olajšavi pomembno nižata efektivno stopnjo davka na dobiček. Ocenjujem, da bo naše okolje z vidika davkov tako še vedno dovolj atraktivno za nove investicije in vlaganja v raziskave in razvoj, čemur pritrjujejo tudi vloge investitorjev, ki jih trenutno obravnava Agencija RS za okolje.«