Še zadnja pošiljka ...

V nedeljo občutna sprememba, tudi sneženje – neobičajno hladno bo, možna tudi slana

J.P.
3. 5. 2019, 18.35
Posodobljeno: 3. 5. 2019, 18.36
Deli članek:

Padavine se bodo okrepile, ohladilo se bo.

Profimedia
Prihaja izrazita ohladitev.

Arso
Nedelja zjutraj

Arso
Nedelja popoldne

Razen precej hladne mase, ki nas je preplavila konec aprila, je večji del letošnje pomladi minil v znamenju razmeroma toplega vremena brez izrazitih ohladitev. A kot pravijo meteorologi Agencije RS za okolje (Arso), bomo še zadnjo pošiljko hladnega zraka s severa celine verjetno dobili ta konec tedna.

Izrazita ohladitev

Tudi jutri gre pričakovati krajevne plohe, pihal bo jugozahodnik. Izrazito ohladitev s padavinami pa si lahko obetamo v nedeljo, ko se bo meja sneženja zjutraj spustila do nadmorske višine okoli 800 metrov, ob močnejših padavinah pa lahko sneži tudi nižje. Meteorologi sneženja po nižinah sicer ne pričakujejo. Padavine bo deloma sušil okrepljen severni do severovzhodni veter, ki bo pihal nad našimi kraji. Vztrajale bodo do ponedeljkovega jutra.

"V gorah bodo razmere zimske. Meja sneženja bo v petek in soboto med 1600 in 1800 m, v nedeljo pa bo snežilo tudi v nekaterih alpskih dolinah (Zgornjesavska dolina, Tamar…). Sneženje bo spremljal zmeren do močan severnik. Do ponedeljka zjutraj bo v gorah predvidoma zapadlo od 20 do okoli 50 cm snega. Možno bo spontano plazenje z dovolj strmih pobočij. Priporočamo večjo previdnost, od nedelje dalje za nekaj dni odsvetujemo obisk visokogorja. " - Arso

Povprečna temperatura v nedeljo in ponedeljek bo v večjem delu Slovenije okoli 7 stopinj Celzija, kar je za okoli 8 stopinj Celzija manj od dolgoletnega povprečja. »Tako izrazite ohladitve v maju ne beležimo vsako leto, niso pa nič nenavadnega. Hladneje je bilo na primer 3. maja leta 1985, ko je tudi po nekaterih nižinah osrednje in vzhodne Slovenije zapadlo okrog 10 cm snega,« so zapisali vremenoslovci.

Možnost slane

V nedeljo in deloma tudi v ponedeljek bo zaradi ciklonskega območja, ki se bo zadrževalo nad Italijo in Jadranom, precej vetrovno. »Na Primorskem bo pihala zmerna do močna burja, ki bo v ponedeljek oslabela. Na Štajerskem in v Pomurju pa bo pihal občasno okrepljen veter severnih smeri,« sporoča Arso.

Napovedi kažejo, da se bo v ponedeljek zvečer od zahoda počasi jasnilo, veter pa bo v večjem delu države oslabel. Hladna zračna masa se bo osušila, zato v torek zjutraj obstaja večja verjetnost za nizke temperature in s tem možnost slane. »Manjša verjetnost za slano bo zaradi prevetrosti in morebitne oblačnosti v vzhodni Sloveniji. Ker je torek časovno še dokaj oddaljen, se napoved jutranjih temperatur lahko še spremeni,« so še zapisali.