Shamina Begum

Džihadistično nevesto bi tam obesili

J.P.
3. 5. 2019, 16.07
Posodobljeno: 3. 5. 2019, 16.10
Deli članek:

Bangladeški zunanji minister je prepričan, da njegova vlada nima nič z njo, čeprav so v Veliki Britaniji morda drugačnega mnenja.

Profimedia
Shamima Begum

V Bangladešu bi džihadistično nevesto Shamimo Begum obesili zaradi terorizma, je bil iskren tamkajšnji zunanji minister Abdul Momen. 19-letnico bi lahko, če bi prišla v Bangladeš, aretirali. V državi je za terorizem zagrožena smrtna kazen.

Nima dvojnega džravljanstva?

Notranji minister Združenega kraljestva Sajid Javid je Begumovi februarja odvzel britansko državljanstvo. Njene prošnje, da bi se iz Sirije lahko vrnila v domovino, tako niso bile uslišane. Odvzem državljanstva je sicer nedovoljen, če oseba tako ostane povsem brez, pravijo mednarodni zakoni. A so Britanci domnevali, da ima Begumova, ki je bangladeškega porekla, dvojno državljanstvo, torej tudi bangladeško. Očitno so se motili. »Nič nimamo z njo,« je dejal za ITV News. »Ni bangladeška državljanka. Nikoli ni zaprosila za bangladeško državljanstvo.«

Imela je le 15 let

Begumova je skupaj z dvema dekletoma februarja 2015 iz Londona pobegnila v Sirijo, kjer se je pridružila Islamski državi. Takrat je imela 15 let. Pri 19. – v začetku tega leta – se je visoko noseča pojavila v enem od begunskih taborišč in dejala, da se hoče vrniti v Veliko Britanijo.

Fantek, s katerim je bila noseča, je umrl v taborišču. Star je bil dva tedna.