MESNINE

FOTO: Bežigrajčani v skrbeh za kužke in otroke

L.T.
23. 4. 2019, 19.30
Posodobljeno: 23. 4. 2019, 19.42
Deli članek:

Vsak dan opažajo vse več odvržene hrane. Pristojne institucije ne znajo ukrepati.

Osebni arhiv bralca
Nekdo je mesnine narezal na debele kolute in jih namesto v koš odvrgel na travnik.

Kdo odmetava takšne količine hrane toliko časa in kakšen je njegov namen, se sprašujejo prebivalci bežigrajskega naselja BS3 v neposredni bližini stadiona Stožice.

Osebni arhiv bralca
Pršut za Bežigradom.

»Zadeva se dogaja že vse od januarja,« nam je povedala Anja Germšek, ki ob jutrih v soseski sprehaja psa in velikokrat naleti na ostanke hrane. »To so kosi mesa, krvavice, pršut in na debele kolute narezane klobase. Če jih ne poberemo, jih raznosijo ptice,« je povzela dnevno dogajanje, ki ga opažajo tudi drugi sprehajalci psov.

Na tleh so našli tudi ostanke ribe in pršuta. Gre za dobrodušneža, ki ni želel zavreči hrane, ali za pokvarjenca, ki nastavlja zastrupljeno hrano?

»Sprva smo mislili, da se želijo znebiti nas, ki se zjutraj s kužki dobivamo na sprehajalnih poteh,« je dejala. Vendar so kasneje opazili, da se odvržena hrana ne pojavlja samo zjutraj, temveč tekom celega dneva. »Prvo rundo je prijateljica opazila ob šestih zjutraj, drugo ob enih popoldne. Ob pol petih, ko sem prišla domov, sem po navodilih veterinarske inšpekcije poklicala policiste. Ti so se nato sklicevali na to, da je to pristojnost veterinarjev.« 

Osebni arhiv bralca
Ostanki pečene ribe

Policisti so prišli obvestila zbirat v večernih urah. »Oba policista sta bila zelo prijazna, vendar sta pojasnila, da ne moreta storiti ničesar, saj ne moreta jemati vzorcev,« je povedala Germškova. Policisti Policijske uprave Ljubljana so nam potrdili, da zbiranje obvestil nadaljujejo, a ta »za zdaj ne kažejo na znake kaznivega dejanja ali prekrška iz pristojnosti policije«.

Prebivalce skrbi, da je hrana zastrupljena

»Seveda bi me skrbelo, da se mi kužek zastrupi,« je mimoidoča upokojenka razkrila svoje strahove. »Moral bi ga peljati na veterino, če bi pojedel kaj zastrupljenega,« je imel podobne pomisleke mlajši Jakob, ki se je s prijateljem sprehajal čez igrišče, kjer je bila odvržena hrana. Sam je sicer ni videl, prav tako ni slišal opozoril, da nekdo odmetava hrano.

lt
Ljubljansko naselje BS3

»Vem, denimo, da jih zastrupljajo v Italiji, dajejo jim hrano,« je povedala Branka Grom, ki smo jo v naselju srečali med sprehajanjem psa. Pri nas zadeva ni tako kritična, je dodala, vendar kljub temu pazi, da pes ne bi jedel s tal. »Pazim, da pes česa ne poje; se je že zgodilo, potem pa so bile težave,« je dodala druga sprehajalka psa: »So bili že primeri obvestil na koših, da kdo iz naselja namensko zastruplja. Je pa tudi res, da so ljudje packi in odmetavajo vse sorte reči, tudi skozi okna letijo stvari, ki bi sicer sodile v smeti.«