Visoko srečanje

Kim in Putin se bosta srečala v četrtek na Daljnem vzhodu

B.K./STA
23. 4. 2019, 16.42
Posodobljeno: 23. 4. 2019, 16.51
Deli članek:

Severnokorejski voditelj Kim Džong-un bo kmalu obiskal Rusijo, kjer se bo prvič sešel z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, je potrdila severnokorejska državna tiskovna agencija KCNA. Iz Kremlja so kasneje sporočili, da se bosta sestala v četrtek na ruskem Daljnem vzhodu.

Reuters
Ruski predsednik že dlje časa izraža pripravljenost na srečanje s Kimom.

"Naš predsednik se bo v četrtek sestal na pogovorih s severnokorejskim voditeljem Kim Džong-unom," je povedal svetovalec Kremlja Jurij Ušakov. Srečanje, ki bo potekalo v Vladivostoku na ruskem Daljnem vzhodu, je označil za "ključen dogodek v dvostranskih odnosih" med državama.

"Osrednja pozornost bo na srečanju namenjena iskanju politično-diplomatske rešitve jedrskega vprašanja na Korejskem polotoku," je še pojasnil Ušakov.

Rusija ima razmeroma tople odnose s Pjongjangom in državi pomaga s hrano, Putin pa že nekaj časa izraža pripravljenost na srečanje z voditeljem Severne Koreje. To bo prvo srečanje voditeljev teh dveh držav po osmih letih, ko sta se sestala Kim Džong-il in takratni ruski predsednik Dmitrij Medvedjev.

Reuters
Kim Džong Un

Putin in Kim se bosta sešla približno dva meseca po tistem, ko so konec februarja v vietnamskem Hanoju propadli pogovori med severnokorejskim voditeljem in ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom. Kim se je v zadnjem letu štirikrat srečal s kitajskim predsednikom Ši Džinpinom, zdaj pa po mnenju analitikov išče širšo mednarodno podporo v neodločeni bitki z ZDA.

Moskva se je že zavzela za omilitev mednarodnih sankcij proti Severni Koreji, ZDA pa Rusijo obtožujejo poskusov pomoči Pjongjangu, da bi se ta lahko izognil nekaterim ukrepom, kar Rusija zanika.

Neimenovani višji uradnik iz južnokorejskega predsedniškega urada je medtem dejal, da Južna Koreja pozdravlja Kimov obisk v Rusiji, saj bi lahko prispeval k nadaljnji denuklearizaciji Korejskega polotoka.