Prioritete

Se poslanci dolgočasijo, ker vlada ni pripravila zakonov?

Ž.K.
16. 4. 2019, 20.30
Deli članek:

Aktualna sedma seja državnega zbora bo izredno kratka, saj poslanci praktično nimajo o čem glasovati. Sprašujemo se, zakaj z vlade v proceduro ne pride več zakonov.

STA
Marjan Šarec je bil včeraj na obisku v parlamentu.

Včeraj se je v našem hramu demokracije začela sedma redna seja parlamenta. V aprilu, ko se dokončno konča zimsko spanje, bi pričakovali, da bo urnik poln zakonskih predlogov, ki bi rešili kup nastalih težav, izboljšali življenje v Sloveniji in pokazali vizijo za strumen korak v prihodnost. A kot kaže, so naši oblastniki zadovoljni s stanjem, v kakršnem smo. Na dnevnem redu je bilo vsega osem točk, med njimi redna vprašanja predsedniku vlade in kadrovske zadeve. Od preostalih šestih točk tri odpadejo na predloge poslancev oziroma poslanskih skupin, med malce bolj konkretnimi zakonskimi predlogi pa lahko na dnevnem redu najdemo le predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o varstvu pred ionizirajočimi sevanji in jedrski varnosti.

Gašenje požarov

Tako bodo imeli ob očitnem pomanjkanju bolj resnih tem čas, da se bodo lahko po mili volji pregovarjali o tem, ali bomo imeli praznik vrnitve Primorske k matični domovini ali praznik priključitve Primorske k matični domovini. A če vlada v parlament ne pošlje predlogov zakonov, poslanci o njih pač ne morejo razpravljati. Glede na smele načrte, ki si jih je vlada Marjana Šarca zadala, bi bilo morda dobro, če bi čim prej začeli njihovo uresničevanje. Glede na tisto, kar smo videli zdaj, delo vlade bolj ali manj poteka zgolj na dveh področjih, ki se pogosto prekrivata: reševanje kriznih situacij in kadrovske težave.

Prioritete

Ker se je mogoče pozabilo, je prav, da javnost pa tudi vlado spomnimo, kaj vse so si naložili na pleča in kaj naj bi uresničili v letu 2019. Torej, v letu, katerega prva tretjina je že mimo, naj bi: omogočili dostopno, kakovostno in učinkovito zdravstvo, izboljšali črpanje sredstev EU, pospešili digitalizacijo, izboljšali nacionalno varnost, vzpostavili sodoben sistem znanosti in inovacij, poenostavili postopke, uredili trg dela po željah delodajalcev, izboljšali energetsko učinkovitost, pospešili infrastrukturne projekte, razbremenili stroške dela, vzpostavili finančno vzdržen pokojninski sistem, zgradili stabilno finančno ogrodje in se pripravili na predsedovanje Svetu EU.

Kaj bi pohvalili?

Pa pojdimo po vrsti. O dostopnem, kakovostnem in učinkovitem zdravstvu je bilo v preteklih tednih napisanega dovolj in jasno je, da tako slabo, kot je danes, še ni bilo. Rebalans proračuna je vlada resda pripravila, a ga je zgradila na predpostavki previsoke gospodarske rasti in si prislužila še obtožbe, da je z njim kršila ustavo. S predlogi za izboljšanje pokojninskega sistema je naletela na hude kritike vseh sindikatov in nas razveselila z napovedjo, da bodo stvari šle še na slabše. Nacionalna varnost se, kot kaže, ni kaj dosti izboljšala, saj je naša vojska komajda pripravljena za delo v času miru, v primeru vojne pa bi se naši nasprotniki spopadli z bataljonom nezadostno ocenjenih vojakov. Še dobro, da našo mejo brani žica. Kljub želji, da bi se pospešili infrastrukturni projekti in izboljšalo črpanje sredstev EU, je realnost sledeča: največji aktualni projekt, gradnja predora pod Karavankami, stoji. In kot kaže, bo tako, dokler ne bodo izčrpane prav vse možnosti za pritožbe. Da bodo le Karavanke takrat še stale. Več kot sto milijonov evropskih sredstev, s pomočjo katerih naj bi zgradili drugi tir, pa je pod vprašajem, saj ministrstvo za infrastrukturo še ni uspelo zapreti finančne konstrukcije projekta. To, da smo v zadnjih štirih letih uspeli počrpati le 20 odstotkov evropskega denarja, ki nam je bil na voljo, pa gre tudi na rovaš pogostega menjavanja ministrov, ki vodijo področje kohezije.

Kisla jabolka

Nekaj manjših davčnih popravkov so sicer pripravili na ministrstvu za finance, a še niso popolnoma zaživeli. Na davčno reformo bomo morali še čakati, prav tako na bolj resno reformo trga dela, ureditev prekarnega dela, energetsko učinkovitost in še kaj. Ljudje bodo po odločnih nastopih in visokoletečih obljubah bržkone želeli videti tudi rezultate dela. Glede na to, da bo ta vlada morala ugrizniti tudi v kakšno kislo jabolko, ki bo škodilo visoki priljubljenosti, ki jo uživa te dni, je bolje, da to stori čim prej, da si bodo lahko do naslednjih volitev popravili okus.