Mimo vrste z jetrci, jajci in žganjem?

Aferaški skladiščnik toži UKC in zahteva službo nazaj

S.S.
16. 4. 2019, 19.55
Deli članek:

Prvoobtoženi v aferi v zvezi s preskakovanjem čakalnih vrst v UKC Uroš Smiljić toži nekdanjega delodajalca in zahteva službo nazaj.

Samo Strel
Prvoobtoženi in nekdanji zaposleni v ljubljanskem UKC Smiljić krivde ni priznal. Zanikal je, da bi prejel kakršnakoli darila.

Urošu Smiljiću so namreč v ljubljanskem kliničnem centru, kjer je večino časa delal kot skladiščnik, po izbruhu afere pokazali vrata. V UKC trdijo, da ne iz krivdnih razlogov, ampak zaradi ukinitve delovnega mesta …

Skladiščnik siva eminenca UKC

Spomnimo: Smiljić naj bi v UKC več let veljal za nekakšno sivo eminenco, ki lahko uredi karkoli. Kot so po hišnih preiskavah oktobra 2016 poročali mediji, naj bi skladiščnik, ki se je predstavljal tudi kot strokovnjak za računovodstvo ali celo kot pomočnik takratnega direktorja Simona Vrhunca, med ljudmi veljal za nekoga, ki lahko vse uredi, tudi obravnave mimo čakalnih vrst v zameno za nagrade. Obtožnica navaja več primerov, ko naj bi Smiljić zahteval in prejel podkupnine od različnih ljudi v zameno za to, da jim je uredil hitrejše preglede, posege ali zdravljenje pri točno določenih zdravnikih.

Mimo vrste z jetrci, jajci in žganjem?

Podkupnine pa naj bi bile tako v denarju, tudi več tisoč evrih, kot tudi v materialnih dobrinah. Eden izmed Smiljičevih soobtožencev je januarja na predobravnavnem naroku dejal, da se mu zdi smešno, da se je v postopku znašel »zaradi enega domačega jagermaistra«. Drugi je poudaril, da mu tožilstvo očita, da je Smiljiću dal »približno pol kilograma kokošjih jetrc in 30 jajc v zameno za nič«. Kakor oli. V zadevi je sicer obtoženih osem »civilistov«, dva zdravnika in dve podjetji, sojenje pa se je na ljubljanskem okrožnem sodišču šele začelo.

Odpoved mu je izročil kar detektiv

Ob izbruhu afere je Smiljić pristal v hišnem priporu, a so mu ga odpravili januarja 2017, v UKC pa so ga najprej suspendirali, in ne odpustili. Po daljši bolniški odsotnosti je Smiljić potem iz skladišča celo »napredoval« v računovodstvo, 13. aprila lani pa mu je zasebni detektiv vročil odpoved delovnega razmerja »iz poslovnih razlogov« oziroma zaradi ukinitve delovnega mesta v enoti za evidentiranje sredstev. Smiljić, prepričan, da je bila odpoved fiktivna in ne iz poslovnih razlogov, torej nezakonita, jo zdaj izpodbija pred ljubljanskim delovnim in socialnim sodiščem. Tudi v tem primeru postopek še poteka.