Lobiranja in pritiski

Poslanci namigujejo, da na Hrvaškem vladajo 'strici iz ozadja'

B.K./STA
10. 4. 2019, 14.07
Posodobljeno: 10. 4. 2019, 14.52
Deli članek:

Komisija državnega zbora za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb že nekaj ur za zaprtimi vrati razpravlja o prisluhih v arbitražnem postopku ter o domnevnih poskusih vplivanja hrvaške vlade na POP TV, naj ne objavi zgodbe o tem.

STA
Matjaž Nemec

Predsednik komisije Matej Tonin (NSi) je po skoraj petih urah razprave sporočil, da bo zdaj tričlanska delegacija komisije v povezavi s hrvaškim prisluškovanjem še obiskala sedež slovenske obveščevalne službe (Sova). Nato pa bo ugotovitve in sklepe komisije predstavil na novinarski konferenci, je napovedal.

Razprava je bila sicer žgoča, je nakazal Matjaž Nemec (SD), ki je vmes zapustil sejo komisije, da se je lahko udeležil seje odbora DZ za zunanjo politiko, katerega predsednik je.

Pri tem pa je novinarjem namignil, da prisluhi iz afere, ki jih obravnavajo "črno na belem", nakazujejo, kateri so centri moči na Hrvaškem. "Na podlagi slišanega - več pa o tem ne smem povedati - lahko zatrdim, da na Hrvaškem ni politika tista, ki vodi politike, ampak nekdo drugi v ozadju. In to je iz teh prisluhov jasno razvidno. Torej niso ministri tisti, ki vodijo igro na Hrvaškem," je dejal Nemec na vprašanje, kako komentira odziv hrvaške vlade, da informacije o prisluškovanju in poskusih vplivanja na POP TV ne držijo.

Kdo konkretno pa naj bi potem "vodil hrvaško politiko", Nemec ni hotel povedati. "Ne morem komentirati, je pa to razvidno iz zapiskov in prisluškovanj," je dejal.

"Za celotno regijo gre. Moramo biti previdni pri dajanju izjav, ampak mislim, da se pri tem prisluškovanju lepo vidi neposreden vpliv na dogajanje v vsaj treh državah - v Sloveniji, Bosni in Hercegovini ter Hrvaški," je še dodal poslanec.

Na POP TV pritisnil tuji poslovnež

Medtem je portal Siol razkril ime osebe, ki naj bi komunicirala s hrvaškim lobistom Ivanom Toljem. Gre za Luda Bammensa, direktorja ameriškega finančnega sklada KKR, upravi katerega predseduje upokojeni ameriški general in nekdanji direktor ameriške tajne službe CIA David Petraues, poroča Siol.

Reuters
David Petraues je predsednik uprave sklada KKR, čigar direktor je Bammens, ki naj bi skušal vplivati na POP TV.

Tolj naj bi poklical Bammensa, mu dejal, da kliče v imenu hrvaške vlade in ga v polomljeni angleščini prosil za pomoč pri vplivanju na POP TV. Televizijska hiša je takrat namreč nameravala objaviti prispevek v katerem razkriva, da je pogovoru med slovenskim arbitrom Jernejem Sekolcem in agentko slovenske vlade Simono Drenik, prisluškovala hrvaška obveščevalna služba SOA. Tolj je Bammensa klical s prošnjo, da bi ta skušal vplivati na POP TV, da ta prispevka ne bi objavil.

Omenjeni prisluhi v arbitražnem postopku so bili razlog, da je hrvaška vlada nominalno odstopila od arbitraže in zdaj ne priznava njenega izida.

Sklad KKR si je sicer do lani bil večinski lastnik medijske skupine United Group, ki si lasti hrvaško televizijo Nova TV in balkansko televizijsko mrežo N1. Leta 2017 je KKR želel kupiti tudi slovenski televizijski postaji POP TV in Kanal A, a mu to ni uspelo.

Prisluhe komunikacije med Sekolcem in Drenikovo sta prva objavila srbski portal Kurir in hrvaški časnik Večernji list, oba sta v lasti omenjene United group.

Medijska hiša je sicer na udaru v Srbiji, kjer jo srbska vlada obtožuje protivladne agende. Srbski notranji minister Nebojša Stefanović je njeno televizijo N1 označil celo za "televizijo ameriške tajne službe CIA" še poroča Siol. Evropska unija je medtem konec marca pozvala k zaščiti N1 in njenih novinarjev.