Zanimive počitnice

Vabljeni na poletni tabor slovenskih otrok po svetu

Edita Žugelj
8. 4. 2019, 21.30
Deli članek:

Otroci naših rojakov po svetu imajo možnost domovino svojih prednikov spoznavati tudi na poletnih taborih. Nekateri tu spregovorijo prve slovenske besede in spletejo trdna prijateljstva z vrstniki od drugod.

Arhiv časopisa Novice Svet24
Otroci se na taborih učijo slovenščino, spoznavajo naravno in kulturno dediščino dežele svojih prednikov, se razgibavajo, družijo in zabavajo.

Tovrstne tabore že 23. leto zapored pripravlja tudi Slovenska konferenca Svetovnega slovenskega kongresa (SSK), ene od štirih nevladnih organizacij, ki skrbijo za stike s Slovenci zunaj meja domovine. Letos mlade slovenskih korenin vabijo na Tabor slovenskih otrok po svetu, ki bo od 27. julija do 3. avgusta v Šentpavlu v občini Ivančna Gorica.

Arhiv
Zanimivo in poučno.

UČENJE JEZIKA IN SPOZNAVANJE DEŽELE

Tabor je namenjen potomcem Slovencev iz sveta med 10. in 15. letom starosti, železne vsebine programa pa so učenje slovenščine, spoznavanje zgodovinskih, kulturnih in naravnih znamenitosti okolice, ustvarjalne delavnice, družabne igre in športne dejavnosti. Na poletni tabor, ki je vsako leto v drugem slovenskem kraju, sprejmejo do 50 otrok slovenskih korenin z vseh koncev sveta. Pogovorni jezik na taboru je slovenski, vendar sprejmejo tudi otroke, ki še ne razumejo oziroma ne govorijo slovensko. Številni so se prav tu naučili prvih slovenskih besed in stavkov. Nekateri se vračajo leto za letom ter kasneje postanejo izkušeni vodniki in animatorji mlajših udeležencev.

NOVE VSEBINE

Po besedah vodje tabora in strokovnega sodelavca SSK Luke Klopčiča letos v sodelovanju s Šolo preživetja Laris pripravljajo tudi nove izzive – spoznavanje rastlin, postavljanje zavetišč, kuhanje čaja, peko kruha na prostem in podobno. Do zdaj so udeleženci po navadi bivali v enem od centrov šolskih in obšolskih dejavnosti, zdaj pa bodo lahko izbirali med bivanjem v šotorih oziroma apartmajih, kar pomeni tudi malo manjše število udeležencev. Jezikovno raven znanja bodo najprej preverili s testom in na podlagi tega otroke razdelili v tri skupine. Pri pouku slovenščine bodo spoznavali tudi Muljavo in pisatelja Josipa Jurčiča, od znamenitosti pa med drugim obiskali stiški samostan in izvir reke Krke. Pri Svetovnem slovenskem kongresu prijave sprejemajo do 20. maja oziroma zapolnitve prostih mest. Tabor organizirajo s podporo Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Arhiv
Poletni tabor

arhiv
Počitnice v Sloveniji za izseljenske otroke.