»Orientalski očesni črv«

V Avstriji odkrili prvi primer okužbe s tem nevarnim parazitom

S.R.
8. 4. 2019, 19.19
Posodobljeno: 8. 4. 2019, 21.05
Deli članek:

V Evropi v zadnjih letih zaznavajo vse več okužb s tako imenovanim »orientalskim očesnim črvom,« zdaj so prvo okužbo zabeležili tudi pri severnih sosedih. Črva so odkrili v očeh neke mačke.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Raziskovalci na Veterinarski univerzi na Dunaju poročajo o prvem primeru te očesne bolezni, ki jo povzroča parazitska glista Thelazia callipaeda. Glisto, ki ima rada tako človeške oči kot oči naših hišnih ljubljenčkov, so odkrili v eni od avstrijskih mačk. Raziskovalci tako zdravnike in veterinarje opozarjajo, naj pri vnetju očesnih veznic preverijo tudi, ali gre morda za okužbo s tem parazitom, ki ga zaradi njegovega izvora na Daljnem vzhodu imenujejo tudi »orientalski očesni črv.«

Življenjski krog

Glisto prenaša posebna vinska mušica Phortica variegata. Glista jajčece najprej izleže v solze svojega gostitelja, običajno pripadnika domačih ali prostoživečih živalih. Jajčeca nato med hranjenjem zaužije vinska mušica (vmesna gostiteljica), ki se pase na solzah ali drugih žleznih izločkih ter v kateri se jajčeca nato izležejo in kot ličinke predrejo črevesno steno. Ličinke v krvnem obtoku ostanejo dva dni, nato pa se zaležejo bodisi v maščobno tkivo bodisi testise. Tam se ličinke razvijejo v tretjo stopnjo in potujejo v glavo vinske mušice, ta pa jih pri naslednji paši spusti v oko končnega gostitelja, ki pa je znova sesalec. V očesu se nato preko četrte stopnje v enem mesecu razvijejo v odrasle gliste. Pred njo ni varen niti človek, kar ponazarjajo številni primeri po svetu. 

Vetmeduni Wien/Georg Duscher
Tega so izvlekli iz "avstrijske" mačke.

Okužila se je na domačih tleh

Prvi primer okužbe s tem parazitom so leta 1989 opisali v Italiji, v naslednjih letih pa se je razširila tudi po drugih evropskih državah. Zabeležili so jo denimo že v Nemčiji, Švici, na Nizozemskem in Hrvaškem. Drugod po svetu pa v Rusiji, Indiji, Indoneziji, Tajvanu, Južni Koreji, na Tajskem in Japonskem. V Avstriji so jo sicer v preteklosti že odkrili pri nekaterih psih, a jim pri teh za razliko od zadnje »avstrijske« mačke ni uspeli izključiti možnosti, da so okužbo prinesli iz tujine. V primeru te hišne mačke so raziskovalci prepričani, da se je okužila na domačem terenu. To naj bi dokazovalo, da je življenjski krog tega parazita sklenjen tudi na avstrijski zemlji. Mačka je s pomočjo zdravil in kirurškega posega sicer okrevala. Raziskovalci menijo, da bo število primerov okužb v državi v prihodnosti naraslo, zato je pomembno, da so s tem seznanjeni tudi zdravniki in veterinarji.