V zemlji našli razbitino

FOTO: Dan, ko je izginila 12-letna Monika; bodo rešili 42 let staro skrivnost?

S.R.
8. 4. 2019, 16.53
Posodobljeno: 8. 4. 2019, 20.38
Deli članek:

Na Bavarskem je pred 42 leti takrat 12-letna Monika Frischholz izginila brez sledu. Nemška policija je danes začela izkopavati mesto, kjer bi lahko počivalo njeno truplo.

Polizei Oberpfalz
Monika Frischholz je pogrešana od leta 1976.

Izkopavanja ob gozdu na območju bavarske občine Flossenbürg so se pričela ob 9. uri, nemška policija pa je že sporočila, da so pod zemljo naleteli na kup zverižene pločevine, ki je nekdaj predstavljala avtomobil. Do kraja jih je sicer privedla dolgotrajna preiskava skrivnostnega primera 12-letne Monike Frischholz, ki je pred 42 leti izginila, kot bi se ugreznila v zemljo. V največjo pomoč so jim bile informacije, ki so jih nedavno prejeli od lokalnega prebivalstva. Glede na dozdajšnje ugotovitve, je Monika popoldne 25. maja 1976 zapustila dom in nato izginila. Preiskovalci so na podlagi takratnih izjav očividcev in novih dokazov delno rekonstruirali njeno pot, a je v njihovi zgodbi še vedno veliko vrzeli. Dekle naj bi se sicer odpravilo na srečanje z mlajšim fantom, ki pa je bil vendarle nekoliko starejši od nje. Policija domneva, da je bila Monika umorjena. 

»Tukaj smo se znašli na podlagi starih in novih odkritij. Na kraju je več kot 20 policistov. Prisotni so tudi forenzični izvedenci Zveznega kriminalističnega urada, ki bodo zavarovali morebitne sledi,« je za nemški Bild pojasnil tiskovni predstavnik policije Florian Beck, ki je potrdil tudi, da so zgodaj popoldne pod zemljo naleteli na razbitino avtomobila. »Zdaj ga bomo izkopali, zaenkrat še nismo našli ničesar, kar bi kazalo na človeško truplo, a še nismo preverili prtljažnika. Najprej ga moramo izkopati,« je pojasnil. Razbitino so do večera že izkopali in izvlekli na površje, a trenutno še ni znano, ali so naleteli tudi na kakšno okostje.

Po navedbah glavnega preiskovalca Armina Bocka  zaenkrat še »ne vedo, kaj pričakovati. Ne glede na to, kako se bo ta začetna preiskava končala, ne bomo odnehali.«

Februarja letos je umrl Monikin brat, še zadnji živeči član družine, ki je pred smrtjo dejal, da je bila zanj in za družino dolgoletna preiskava zelo stresna, a da nikoli ni prenehal verjeti, da bodo ugotovili, kaj se je z Moniko zgodilo.