Malomarno

Za odvržen cigaretni ogorek boste plačali kazen

Dženana Kmetec / Štajerski tednik
3. 4. 2019, 19.30
Deli članek:

Na tleh ležeči cigaretni ogorki so sramota tako za tistega, ki ga je odvrgel, kot tudi za čistočo kraja. Na Ptuju so se tega lotili resno, celo z denarno kaznijo.

Štajerski tednik
Kajenje pred šc Ptuj

št
Direktor ŠC Ptuj Oton Mlakar.

Bralko so zmotili cigaretni ogorki pred Šolskim centrom Ptuj, zaradi česar je pisala tudi vodstvu šole. »Ko sva se s sinom približevala vašemu zavodu, sva opazila množico dijakov, ki so na informativni dan prihajali po informacije o delu vaše šole. Toda, joj! Že pred pragom, na ulici, da ne bo pomote, sva naletela na pločnik, ki je bil zasvinjan s cigaretnimi ogorki. Menda se ja ne boste zagovarjali, da vam kakšen zakon prepoveduje pomesti pločnik pred domačim pragom. Umazali so ga vaši dijaki, nihče drug. Že več let opazujem nered pred vašo šolo, pa sem mislila, da boste vstop uredili vsaj takrat, ko pričakujete goste …« je zapisala. Kot je še dodala, si želi, da bi končno ta problem uredili v zadovoljstvo vseh. 

Problem le premaknjen za nekaj metrov

Kajenje dijakov oziroma, bolje rečeno, zagotavljanje prostora, kjer bi to bilo dovoljeno, je dolgoletni problem, ki ga vodstvu ŠC vse do danes ni uspelo rešiti. Vsaj ne na način, da bi bili zadovoljni vsi. Kajenje na območju šolskega zemljišča je sicer strogo prepovedano, a napisi in varnostna služba, ki opozarjajo dijake, da je prepovedano kaditi na šolskem zemljišču, očitno niso učinkovita rešitev. S tem se je problem le prestavil nekaj metrov od šole na pločnik, ki pa je javna površina.

Kot je poudaril direktor ŠC Oton Mlakar, imajo na javni površini roke zvezane: »Na pločniku se naše pristojnosti končajo. Sodelujemo sicer z mestnim redarstvom, skupaj smo že izboljšali stanje na našem parkirišču, kjer je bilo nekaj časa vse zaparkirano po pločniku, pri šolski delavnici.«

Mlakar je zatrdil tudi, da površine redno čistijo, a se nove smeti in cigaretni ogorki na pločniku nenehno nabirajo.

Redarji bodo odslej kaznovali

Rober Brkič, vodja Medobčinskega redarstva občin Spodnjega Podravja, je poudaril, da je po Odloku o javnem redu in miru na območju Mestne občine Ptuj odmetavanje smeti, tudi cigaretnih ogorkov, prekršek.

Globa za kršitelje znaša 100 evrov. »Redno hodimo, opozarjamo, a se stanje ni kaj dosti izboljšalo. Očitno si ljudje najbolj zapomnijo, kaj je dovoljeno in kaj ne, ko jih oglobiš. Zato bomo v prihodnje še bolj striktni,« je priznal Brkič.

Čeprav je izpostavljen problem kajenja pred Šolskim centrom Ptuj, pa dijaki še zdaleč niso osamljeni v metanju cigaretnih ogorkov. Tudi v mestu so pločniki nemalokrat onesnaženi s cigaretnimi ogorki. Zgledi pa vlečejo …