Bagatelne kazni

Podjetje Minis posel z rezalno žico dobilo z lažjo

Mihael Korsika
26. 3. 2019, 19.55
Deli članek:

Podjetje Minis je novembra 2015 posel za postavljanje rezilne ograje na meji dobilo z lažno izjavo, da ima poravnane vse obveznosti, čeprav je dejansko državi dolgovalo 3000 evrov zaradi neplačanih davkov in prispevkov.

STA
Pogodba za dobavo žičnate ograje je bila sklenjena novembra 2015.

Ljubljansko okrajno sodišče je odločilo, da je podjetje Minis na javnem naročilu podalo neresnično izjavo in s tem kršilo zakon o javnem naročanju, je poročal časnik Dnevnik. Brez lažne izjave podjetje sploh ne bi dobilo posla, tako pa je z njim občutno popravilo poslovne bilance.

Dobiček v nebo

Podjetje, ki je bilo ustanovljeno maja 2012, je glede na javno dostopne podatke od ustanovitve do konca leta 2014 vknjižilo 3731 evrov dobička. Po poslu z žičnato ograjo je v naslednjih treh letih (2015–2017) dobiček poletel v nebo, saj je družba v tem času izkazala 925.247 evrov dobička. Od novembra leta 2015, ko je bila podpisana pogodba o dobavi žičnate ograje, je podjetje od države dobilo 9,6 milijona evrov, je razvidno iz aplikacije Erar.

Dobre tri leta pozneje od podpisa pogodbe za dobavo žice pa se je izkazalo, da je Minis posel dobil s pomočjo laži. Direktor Bojan Plohl je ob prijavi na razpis priložil izjavo, da ima poravnave vse obveznosti iz davka na dodano vrednost in socialno varnost delavcev, kar je bil pogoj za pridobitev posla. Minis pa je takrat imel 1200 evrov neplačanega davka na dodano vrednost in dobrih 1700 evrov neplačanih socialnih prispevkov, je še poročal Dnevnik.

Plohl je po navedbah časnika med obravnavo vso krivdo poskušal naprtiti računovodkinji, saj naj bi šlo za neevidentirane obveznosti, zanje naj ne bi vedel, ker je za to pooblastil njo. Ob tem je zatrjeval, da je bila napaka samo v tem, da finančni upravi podjetje ni pravočasno poslalo obrazcev za prispevke in obračun davka, a ljubljansko okrožno sodišče temu ni verjelo. Sodnica je namreč ugotovila, da je pripisovanje krivde računovodkinji, za katero sodišču Plohl ni posredoval osebnih podatkov, neutemeljeno, saj bi direktor moral vedeti, da je davke in prispevke treba plačati. Po oceni sodnice je sicer mogoče, da dokumenti niso bili oddani pravočasno prav z namenom, da davčni dolg ne bi bil evidentiran.

Smešno nizka denarna kazen

Sodba ljubljanskega okrožnega sodišča sicer še ni pravnomočna, če pa bo obsodbo potrdilo tudi višje sodišče, bo sledila kazen tako za podjetje kot za odgovorno osebo, direktorja Bojana Pohla.

Slednji se ob skoraj milijonskem dobičku v zadnjih dobrih treh letih zaradi denarne kazni prav gotovo ne bo prav dosti obremenjeval. Minis bo moral v primerno pravnomočne sodbe plačati 12.500 evrov kazni, Plohl pa 600 evrov. Podjetje in njegovega lastnika bi prav gotovo bolj »zabolela« stranska kazen – petletna prepoved sodelovanja v postopkih javnega naročanja.

Minis se je sicer zoper sodbo že pritožil na višje sodišče. V pritožbi družba zahteva ponovno presojo obstoja dolga. Ob tem sodnici očitajo bistvene kršitve prekrškovnega postopka, zavrnitve in neupoštevanje dokazov, napačno ugotovitev dejanskega stanja, napačno uporabo materialnega prava ter nesorazmernost sankcije. Prav tako so zgroženi, da je sodnica opravila samo eno obravnavo, že teden dni po tem pa sprejela sodbo, še poroča časnik.

Izkušeni davčni neplačnik

V preteklosti je bil Plohl lastnik več podjetij, ki so imela težave s plačevanjem dajatev. Dve podjetji sta del dohodkov prav tako pridobivali na račun poslov z državo. Plus alpha, ki ga je Plohl ustanovil februarja 2007, je od države dobil dobrih 122.000 evrov, septembra 2017 pa je bilo izbrisan iz poslovnega registra. Podjetje Rolis plus je Plohl ustanovil novembra 2008 in je od države skupno dobilo dobrih 55.000 evrov. Obe podjetji sta imeli večkrat status davčnega neplačnika, Rolis plus je trenutno v stečajnem postopku.