Papež Frančišek

VIDEO: Odmikal jim je prstan, ni hotel, da ga poljubijo

B.K.
26. 3. 2019, 19.07
Posodobljeno: 26. 3. 2019, 19.26
Deli članek:

Po spletu je zakrožil posnetek, na katerem papež Frančišek odmika prste, da mu verniki ne bi poljubili prstana. Med komentarji se je odvil pravi boj med konservativnimi in progresivnimi katoličani.

Profimedia
Papež Frančišek v Rimu.

Posnetek papeža Frančiška, ki ga pozdravlja dolga vrsta vernikov, je razburil nekatere pripadnike Katoliške cerkve. Frančišek v posnetku namreč odmika desno dlan, da mu verniki ne bi poljubili papeškega prstana.

Konservativni katoliški mediji, kot je denimo LifeSiteNews, ki svetega očeta večkrat kritizirajo, so obnašanje papeža obsodili. Spletna stran Rorate Caeli je denimo na tviterju zapisala: »Frančišek, če ne želiš biti Kristusov vikar, potem odidi od tam!«

Papežev življenjepisec Austen Ivereigh pa je na to odgovoril: »Skrbi, da so [verniki] v stiku z njim in ne, da ga obravnavajo kot sveto relikvijo. Je Kristusov vikar, ne Rimski cesar.«

»Skrajni čas je, da poljubljanje škofovskih prstanov povsem izgine. Samo smešno je, nič nima s tradicijo. Je uvoz iz monarhij. Velik del pompa okoli škofov bi bilo treba opustiti,« pa je tvitnil južnoafriški Jezuit Rusell Pollitt.

Konservativni kritiki ob tem pozabljajo, da je poljubljanje rok šlo na živce tudi Frančiškovima predhodnikoma Benediktu XIV in Janezu Pavlu II.