Hudo poškodovana

Pogojna kazen za pilota, ki je z letalom zbil sosedo

B.K./STA
26. 3. 2019, 17.56
Posodobljeno: 26. 3. 2019, 19.47
Deli članek:

Okrožno sodišče v Ljubljani je Alojzu Šimencu, ki je oktobra 2016 z letalom zbil sosedo in jo huje poškodoval, izreklo pogojno zaporno kazen enega leta s preizkusno dobo dveh let.

Arhiv Svet24
Med pristajanjem je v sosedo trčil z levim krilom.

Oškodovanko je sodišče napotilo na pravdo, poroča spletni Dnevnik. Tako obramba kot tožilstvo sta se odpovedala pritožbam, sodba je tako pravnomočna.

Tožilstvo je za Šimenca, ki je priznal, da je z ultralahkim letalom ob pristajanju zadel sosedo in jo huje poškodoval, predlagalo leto in pol pogojne zaporne kazni. Danes 72-letni Šimenc iz Dola pri Ljubljani je nekaznovan, dejanje je večkrat iskreno obžaloval, vse skupaj ga je osebno močno prizadelo, sosedi se je večkrat opravičil, čeprav mu ne bi bilo treba, ji je pripravljen tudi dodatno finančno pomagati, poroča časnik.

Vse to je sodišče upoštevalo in sodnica Lea Habjanič je pilotu izrekla še nekoliko nižjo kazen in sicer leto dni pogojno s preizkusno dobo dveh let. Ob tem da eno leto ne sme voziti ultralahkih letal, poravnati pa mora še vse stroške postopka.

Samo Strel
Alojzij Šimenc

Kako se je pripetila nesreča

16. oktobra 2016 sta dve vrstnici odšli na sprehod do bližnjega travnika v Dolu pri Ljubljani. Stali sta na makadamski poti in opazovali soseda Šimenca, kako leti s svojim ultralahkim letalom. Šimenc se je odločil za pristanek, obletel je lastno vzletno-pristajalno stezo, ki je v naravi travnik, in se odločil za pristanek. Pri pristajanju pa ga je zaneslo v napačno smer proti sosedama. Z levim krilom letala je trčil v eno izmed njih in ji hudo poškodoval ramo, zlomil roko in enajst reber.

Oškodovanka je za vse pretrpljeno od zavarovalnice že dobila dobrih 40.000 evrov odškodnine. Danes pred izrekom kazni je potrdila, da je vedela, da je tam steza in da se ji je Šimenc večkrat opravičil, prišel k njej na obisk in da ga je tudi zelo skrbelo za njeno zdravje, poroča časnik.

Sodnica je bila po navedbah Dnevnika razumevajoča: "Absolutno se strinjam, da ne greste v zapor. Dejstvo je, da je gospa vedela, da se sprehaja ob vzletno-pristajalni stezi. Dejstvo je, da še nikoli poprej niste bili kaznovani. Zato sem izrekla še nižjo od predlagane kazni. Prepričana sem tudi, da novega kaznivega dejanja v času preizkusne dobe ne boste storili. Menim tudi, da oškodovanka ni upravičena do dodatne odškodnine oziroma je to stvar pravdnega postopka."

Kljub temu je Šimenc dejal, da bo držal obljubo in sosedi v dveh obrokih izplačal še 10.000 evrov.