Slovenski navijači

Uvertura v spektakel bi utegnila biti eden izmed tekmovalnih vrhuncev

Andrej Miljković
26. 3. 2019, 17.00
Deli članek:

Že tako ali tako je lokalna rivalstva v ZDA težko primerjati z evropskimi, stvar pa je na Floridi še nekoliko bolj zapletena.

Reuters

Zelo instantna zgodovina tukajšnjega športa romantične Evropejce sili, da bi odmahnili z roko, a vendarle ne gre pretiravati oziroma se velja prilagoditi. Sploh zato, ker se v Miamiju pred očmi najzgodnejših skupin slovenskih navijačev obeta obračun Miamija in Orlanda, ki bo neprimerno več kot ogrevanje Gorana Dragića pred slovenskim derbijem.

»Se vam nikoli ni zgodilo, da ste se nečesa z vsemi štirimi otepali, se zadeve nato vendarle lotili in jo kmalu do skrajnosti vzljubili? Prepričan sem, da vsak človek v svojem življenju najde kar nekaj takih stvari,« nam je, preden se je letalo odpravilo čez Atlantik, dejal sopotnik.

Besede možakarja srednjih let, finančnika v nekem miamijskem podjetju, so nam dale misliti. Najmanj petih kosov tovrstnega zarečenega kruha smo se spomnili. Zagotovo so svoje prelomljene zaobljube in spremenjene navade iz preteklosti po lastnih besedah premlevali tudi radovedneži iz slovenske skupnice na letalu ter delali zelo zanimivo primerjavo z zgodovino floridskega športa. Ta na profesionalni ravni še pred dobrimi 30 leti ni vključevala drugega kot legendarne Miami Dolphins in njihove tekmece v ligi ameriškega nogometa, lokalne rivale iz Tampe. Da, prav ste prebrali, nič drugega. Ne košarke ne bejzbola, kaj šele hokeja, ki bi se mu, če bi ga na tridesetstopinjski Floridi kdo omenil, tedaj na vsa usta smejali. Tudi taisti ljudje, ki so danes tako zelo navdušeni nad letošnjo najboljšo ekipo lige NHL Tampa Bay Lightning, ki rušijo vse pred seboj, potem ko so jih poznejši zmagovalci iz Washingtona lani ustavili v polfinalu in potem ko jim je pred leti kot zelo sveži franšizi že uspelo v vitrine pospraviti Stanleyjev pokal. Da, že tedaj je Florida v veliki meri vzljubila tisto, čemur se je tako dolgo upirala oziroma česar dolgo ni sprejela, ker za to ni čutila prave potrebe. Danes je ta polotok pravi športni draguljček. Sicer je to postal v tipičnem ameriškem slogu, a v ZDA to, čemur v Evropi posvečamo toliko pozornosti, ne pomeni tako veliko.

Dojemanje nasončenih in zdolgočasenih

Ne pravimo, da tradicija ne pomeni nič – zelo verjetno bodo Los Angeles Lakers vedno Los Angeles Lakers, Boston Celtics pa bodo vedno Celtics. No, predvsem slednji, če vemo, da mesto angelov kronično pogreša kakšno jezero in da je današnji ponos LA-ja ime dobil, preden se je v Kalifornijo preselil iz jezerske Minnesote. A četudi pomen tradicije raztegnemo do ameriške skrajnosti, je to še vedno en velik nič v primerjavi z Evropo, v kateri vsaj malce postrani gledamo vsak klub, ki ni velik in bogat že najmanj 60 let. Če bi bila Florida v Evropi, njen razcvet ne bi nikoli uspel, tako pa je niz dekretov na prehodu iz osemdesetih v devetdeseta leta polotok napolnil s profesionalnimi športnimi moštvi, zvezno državo spremenil v športno davčno oazo in v  kratkem času povsem spremenil dojemanje skeptičnih, do športa apatičnih, pogosto preveč nasončenih in preveč zdolgočasenih ljudi. Ne samo hokej v Tampi, svoje hokejiste je dobil tudi Miami.

Največja zgodba o uspehu pa je zagotovo košarka. V nekaj letih je disneyjevski Orlando postal pravljičen zaradi fantastične ekipe in norih dosežkov, ne zaradi imena in navdiha v ogromnem parku z imenom Disney World. No, na drugi strani pa se je prav tako tedaj ustanovljeni Miami Heat sprva razvijal nekoliko počasneje, nato pa postal ena najpomembnejših ekip, temu primerni vložki pa so prinesli tudi izjemne uspehe. V dolgem obdobju je bilo za Vročico priti v finale z nekaj pretiravanja pravi mačji kašelj, v vsakem primeru pa se je postavila kot ekipa, ki je v zavesti vsakega košarkarskega navdušenca takoj za hrbtom tistih z najbolj bogato tradicijo. V svoje vrste je pred časom sprejela tudi Dragića in kot taka bi bila navdušena, če bi ji v tej sezoni precej nenadejano uspelo priti v končnico, preden se loti nujne prenove za novo tekmovalno obdobje. Končnica bi bila izjemno pomembna, na poti pa stoji prav lokalni rival.

Pečat, pozornost, odmev, napoved

No, kot rečeno, to besedo je v ZDA treba uporabljati previdno in se predvsem zavedati, da njen pomen ni rivalstvo v evropskem pomenu. Vsaj v ogromni večini primerov in vsaj v profesionalnih ligah. Iz prvih vtisov je sicer mogoče sklepati, da bo danes ob turkiznem morju južne plaže drugače. Če v rednem delu obstaja približek končnice, potem so to zagotovo tekme, ki neposredno odločajo o preboju v play off.

Marsikdo celo meni, da pri moštvih, ki ne merijo povsem na vrh, razlika med biti ali ne biti v končnici lahko pomeni občutno več kot razlika med zaključkom play offa v prvem ali drugem krogu. Zdi se, da sta Miami in Orlando taki moštvi.

Danes povsem športna Florida je prepričana, da bosta ekipi, ki ju na lestvici ločijo le decimalke v korist Dragićevega moštva, šli na glavo. Ob tem pričakujejo sijajno razpoloženje v dvorani, slovenski navijači pa se že pripravljajo, da bodo svoj pečat pustil že na današnji tekmi. Da bodo opozorili nase in privabili toliko zanimanja, da bo nato napeto pričakovanje zgodovinsko množičnega spremljanja naslednje tekme v dvorani American Airlines Arena dobilo svoj prostor tudi v ameriški medijski sliki. Če ne bo šlo samo od sebe, bomo pa malo porinili, brez skrbi. Namreč slovenske navijače v prvi ameriški plan seveda – Dragić se bo skupaj s soigralci v končnico moral sam, kar pa nikakor ne bo lahko. Orlando v zadnjem času namreč igra v ritmu ekip z višjega dela razpredelnice, ima izjemno razpoložene posameznike in bo tako za zlatega zmaja kot za preostanek vročice izjemno vroč izziv.