Direktiva o avtorskih pravicah

SD in SDS na isti strani glede direktive, ki po mnenju nekaterih uvaja cenzuro interneta

G.G.
26. 3. 2019, 14.45
Posodobljeno: 26. 3. 2019, 15.04
Deli članek:

Evropski poslanci so podprli sporno direktivo o avtorskih pravicah na enotnem digitalnem trgu. Kako so glasovali slovenski poslanci?

Profimedia
Fotografija je simbolična

Vsi trije evropski poslanci SDS, Milan Zver, Romana Tomc in Patricija Šulin so glasovali proti. "Menimo, da direktiva ne zagotavlja ustrezne zaščite ustvarjalcev, prav tako pa pušča preveč odprtih izvedbenih vprašanj. Direktiva vpliva tudi na svobodno uporabo interneta, saj filtri, ki so neizbežna posledica direktive, ne ločujejo med izjemami kot so satire, meme-ji, ipd. ter vsebino, ki dejansko krši avtorske pravice. Direktiva pa zaradi dodatnih birokratskih zahtev, postavlja v podrejen položaj tudi mala digitalna podjetja, saj jih izjema ščiti le do njihovega tretjega leta obstoja," so zapisali na spletni strani naše največje opozicijske stranke in dodali, da verjamejo, da "je reforma avtorskega prava v EU nujna, a ne na račun svobodne uporabe interneta."

Proti je bila tudi edina evropska poslanka stranke SD Tanja Fajon"Žal je danes žalosten dan za svobodo interneta. Poslanski "kolegi" so potrdili zelo sporen predlog direktive o avtorskih pravicah v digitalnem okolju. Zgrožena sem nad dejstvom, da so zavrnili celo možnost, da glasujemo o dopolnilih k najbolj škodljivim spornim členom. Odprli so prosto pot k bogatenju že bogatih. Spregledali so državljane," sporoča Fajonova in nadaljuje: "Odprli so pot licenciranju v izobraževanju, informiranju, znanosti. Uvajajo filtre. Posmeh svobodi in sramota za digitalno družbo. Ne verjamem, da se tisti, ki so podprli direktivo, zavedajo, kakšne bodo posledice plačljivih licenc, uvedbi katerih je bila danes odprta pot, kakšna bo škoda za male avtorje, mlade startupe, preiskovalne novinarje, kaj bodo prinesle obveznosti filtriranja, kako okrnjen bo prenos informacij. In ob tem bodo nemoteno bogatele platforme, ki so jih s to reformo želeli omejiti. Sramotno, da smo naslednji generaciji zaprli pot v svobodno digitalno okolje."

Direktive ni podprl niti Igor Šoltes (Zeleni), ki je izrazil nezadovoljstvo, da se ni glasovalo o dopolnilih. Kot je ocenil na razpravi po glasovanju, predstavlja direktiva resno grožnjo, da bo zadušila ustvarjalnost, ki jo Evropa potrebuje.

Trojica za

Direktivo so podprli Lojze Peterle (EPP/NSi), Franc Bogovič (EPP/SLS) in Ivo Vajgl (Alde/DeSUS).

Bogovič je že na današnji razpravi podprl direktivo. Med drugim je dejal, da v direktivi pravici do svobode govora na internetu in zaščite avtorske vsebine nista izključujoči, ampak da se je našel kompromis.

Vajgl je pojasnil, da je tehtnem premisleku ocenil, da bi odlaganje sistemske ureditve tega področja lahko prineslo več škode, kot sprejetje zakonodaje s pomanjkljivostmi, ki se jih lahko popravi.