Letna poročila

Podjetniki bentijo: Spet gre vse narobe!

S.S.
24. 3. 2019, 12.35
Posodobljeno: 24. 3. 2019, 12.37
Deli članek:

Večina podjetnikov in njihovih računovodskih služb hiti s pripravo poslovne dokumentacije, ki jo je treba oddati državi, ob tem pa so imeli te dni nemalo težav.

Profimedia
Za računovodske servise je marec najbolj stresen mesec v letu.

Letošnji prvi april bo za slovenske podjetnike smrtno resen. Gre za datum, do katerega morajo finančni upravi (Furs) predložiti davčne obračune in Agenciji Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitve (Ajpes) poročila o poslovanju. Tistim, ki ta rok zamudijo, grozijo visoke globe in jasno je, da si nihče ne želi imeti težav s Fursom. Na drugi strani se Furs trudi, da bi sistem oddaje davčnih obračunov poenostavil in ga naredil uporabnikom čimbolj prijaznega. A dejstvo je, da se jim vsake toliko časa primeri kakšna napaka.

Ekstremno počasni eDavki

Tako je veliko hude krvi v preteklih dneh povzročilo okrnjeno delovanje eDavkov. Kot nam pove Aleksander Štefanac, predstavnik Zbornice računovodskih servisov, je do četrtka sistem deloval ekstremno počasi, zaradi česar so mnogi uporabniki tudi izgubili podatke, ki so jih že vnesli v sistem. Furs se je na težave dokaj hitro odzval in napake odpravil. Kot pravijo računovodje, sistem od četrtka popoldne deluje razmeroma brez težav. Ker se na finančni upravi zavedajo nastalih nevšečnosti, so javnost obvestili, da tisti, ki bodo obračune oddali po 1. 4., vendar do 8. 4., za zamudo ne bodo kaznovani.

Na Ajpesu brez sprememb

Toda za tiste, ki morajo obračune oddati, to v praksi ne prinaša nikakršnega olajšanja, saj morajo poslovna poročila oddati tudi na Ajpes, kjer pa zamud ne bodo tolerirali. Kot so pojasnili, Ajpes nima pravnih podlag za podaljšanje roka za oddajo letnih poročil, njihov portal pa deluje nemoteno. Več računovodij nam je potarnalo, da bodo imeli zaradi tega podvojeno delo. »Ko pripravljaš in oddajaš dokumentacijo, si seveda želiš narediti vse, ne danes za Ajpes, čez en teden pa za Furs. Poleg tega je vnos podatkov v obrazce Fursa nekakšna kontrola, da si res vse izračunal prav. Če pa bomo najprej oddajali poročila na Ajpes, se možnost za napake poveča,« nam je zaupal računovodja, ki ni želel biti imenovan. Aleksander Štefanac nam njegove besede potrdi, ob tem pa doda: »Ampak saj smo že navajeni, da se vsako leto pojavi kakšna novost in z njo tudi težave.«

Arhiv
Ajpes opozarja, da morate predložiti letno poročilo v strukturirani obliki najkasneje do prvega aprila 2019.

Zamuda pomeni kazen

Na Ajpesu so nam potrdili, da se je nanje že obrnilo več davčnih zavezancev in računovodij, ki so si želeli, da bi rok za oddajo podaljšali, a to preprosto ni mogoče. »Vemo, da eDavki računovodjem izračunajo natančen znesek davčnih obveznosti in jim tako olajšajo delo. A to tega zneska zna vsak računovodja priti tudi sam, zato ne vidimo težav,« so še dodali na Ajpesu. Ob tem pojasnjujejo, da so letos vložili res veliko napora, da bi vse zavezance obvestili, da se morajo pri oddaji poročil držati predpisanih rokov in opozarjajo, da bo oddaja dokumentov v strukturirani obliki možna le do 1. 4., nato pa se ta možnost ukine, vsi zamude pa bodo predmet prekrškovnega postopka.

Visoke kazni

Od 500 do 5000 evrov globe lahko doleti mikrodružbo, ki letnega poročila ne odda pravočasno, od 1000 do 10.000 evrov majhno družbo, od 4000 do 20.000 evrov srednjo družbo in od 6000 do 30.000 evrov veliko družbo. Za zamudo je lahko kaznovana tudi odgovorna oseba pravne osebe, in sicer z od 300 do 2500 evri. Enako lahko doleti tudi samostojne podjetnike. Zamuda pri oddaji letnega poročila lahko samostojnega podjetnika, ki velja za mikrodružbo, stane od 200 do 800 evrov, če ustreza merilom za majhno družbo, pa od 600 do 2000 evrov. Kazen se nato pri srednjih podjetnikih poviša na od 1300 do 3500 evrov ter od 2000 do 5000 evrov, če ustrezajo merilom za velike družbe. Oglobijo lahko tudi odgovorno osebo samostojnega podjetnika – z od 600 do 1200 evri.