POSLOVNA ŽILICA

Odvetniki, ki služijo tudi zunaj sodišč

S.S.
21. 3. 2019, 06.48
Deli članek:

Številni najbolj razvpiti slovenski odvetniki si denarja ne služijo zgolj z zastopanjem strank na sodiščih, ampak so pogosto tudi ključni akterji v finančno zelo donosnih poslih.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Odvetniki denarja ne služijo zgolj z zastopanjem strank v sodnih dvoranah, ampak se pogosto pojavljajo tudi kot investitorji ali posredniki v finančno donosnih poslih. Med tistimi, ki se pogosto pojavljajo v vlogi poslovnežev, je tudi razvpiti odvetnik Miro Senica. Nazadnje se je pojavil kot kupec 16 odstotkov dokapitalizacijskih delnic hranilnice Lon. Kasneje se je izkazalo, da je delnice kupil v imenu kitajskega vlagatelja Kaia Daia. Že pred tem je javnost več let burila njegova investicija v elitno posestvo Bužekijan, ki pa je klavrno propadla in je na koncu pristala v rokah Raiffeisen Leasinga. Posredoval je tudi pri prodaji podjetja Delamaris, zaradi česar se je znašel tudi sredi kazenske preiskave in mu še vedno grozi zapor.

Primož Lavre
Miro Senica

Nakupuje po Ljubljani

Da so nepremičnine dober posel, pa očitno meni lastnik Odvetniške družbe Ilić (ODI) Uroš Ilić, ki se dokaj redno pojavlja kot kupec luksuznih nepremičnin. Tako je postal večinski lastnik stare meščanske palače na Križevniški ulici v Ljubljani, ki je resda potrebna obnove, a kot kaže, se Iliću z investicijo ne mudi, saj se, kot je videti, želi najprej dokopati še do delov stavbe, ki niso v njegovi lasti, in jo nato obnoviti ali pa kot celoto prodati po znatno višji ceni, kot jo je kupil. Marca lani je postal tudi lastnik poslovnih prostorov na Trdinovi ulici v Ljubljani, kjer je nekdaj domovala propadla NFD Staneta Valanta. Za nepremičnino na Križevniški je odštel 800 evrov, za nekaj tisoč evrov manj pa za prostore na Trdinovi.

STA
Uroš Ilič

V lasti kar 40 nepremičnin

Celjski odvetnik Dušan Korošec je znan po svoji podjetniški žilici, povezavah z Ivanom Zidarjem in po tem, da je pred leti državi poskušal utajiti več sto tisoč evrov prihodkov, zaradi česar bi se skoraj znašel v zaporu. A kot kaže, je bila hoja po drugi strani zakona le manjša nevšečnost, in kljub izrečeni pogojni kazni uspešno posluje naprej. Njegovo podjetje Hansa Invest je tako pred leti prevzelo skupino restavracij, ki delujejo v ljubljanskem BTC-ju, in jih kasneje preneslo na podjetje Marcret Limited. Spet se je pojavil kot posrednik v poslu med dvema trgovskima velikanoma. Njegovo podjetje Alea inženiring je od Mercatorja kupilo zemljišča, ki jih je skupina Spar nujno potrebovala za začetek gradnje svojega trgovskega središča v Šiški. Lastnik je bil le nekaj tednov, nato pa jih prodal dalje. Njegovi podjetji Hansa Invest in Alea inženiring imata glede na uradno dostopne podtake v lasti kar 40 nepremičnin v Celju in na Obali.

Mediaspeed
Dušan Korošec

Lastnik le za kratek čas

STA
Franci Matoz

Tudi vseprisotni Franci Matoz se sem ter tja pojavi kot lastnik ali solastnik kakšnega podjetja ali nepremičnine. Pred leti je tako zgolj za nekaj tednov kupil stanovanje v Semedeli in ga takoj po tem, ko ga je uspel vpisati v zemljiško knjigo, prodal enemu izmed ciprskih podjetij. Posel sam po sebi ne bi bil nič posebnega, če stanovanje ne bi bilo v stečajni masi podjetja Veletesktil. Kupil je tudi zemljišča na Markovcu, zaradi katerih se je znašel v sodnem sporu s podjetnikom Milanom Mandarićem. Po več letih prepiranja je po poravnavi Matoz zemljišča le prepisal na Mandarića. Razvpiti odvetnik se je pojavil tudi kot solastnik propadajoče vile Virginia v Portorožu, namesto katere bi morali zgraditi luskuzni hotel, a se je zataknilo pri prenovi. Matoz je iz posla izstopil, na mestu direktorice podjetja, ki ima nepremičnino v lasti, pa je še vedno njegova žena. Projekt je medtem propadel. Matoz je tudi manjši solastnik podjetja Nova hiša, d. o. o., ki je registrirano za izdajanje radijskih programov in spletnih medijev, med solastniki pa so še nekateri vidni podporniki SDS in tudi Janez Janša.