Z letalom povozil sosedo

Ikarjev let Alojzija Šimenca iz Dola pri Ljubljani

S.S.
20. 3. 2019, 19.55
Deli članek:

Alojzij Šimenc, ki je oktobra predlani v Dolu pri Ljubljani z ultralahkim letalom povozil sosedo, priznava očitke po obtožbi. Sodbo bo 72-letnik predvidoma slišal prihodnji torek, po zaslišanju oškodovanke.

Samo Strel
Alojzij Šimenc

Tožilstvo je Alojziju Šimencu prejšnji teden v primeru priznanja krivde ponudilo pogojno obsodbo na leto in pol zapora s preizkusno dobo treh let ter enoletno prepoved vožnje letala. Obtoženi je nato izrazil željo, da bi se o ponudbi rad še nekoliko posvetoval z zagovornikom, odvetnikom Michaelom Rotterjem, ta teden pa je 72-letnik le sklenil očitke priznati.

Z ultralahkim letalom zadel sosedo

Obtožnica ga sicer bremeni kaznivega dejanja ogrožanja posebnih vrst javnega prometa, za kar je v primeru povzročitve hude telesne poškodbe predvidena kazen do pet let zapora in prepoved vožnje. Spomnimo: nesreča se je zgodila 16. oktobra 2016 okoli 15. ure v Dolu pri Ljubljani, ko je upokojeni strojni ključavničar, kmet, po opravljenem poletu s svojim ultra lahkim letalom znamke Qualt 201R med pristajanjem z levim krilom zadel Ivanko Jančar in ji zlomil 11 reber, roko ter hudo poškodoval ramo, medtem ko je Ivana Musi pravočasno odskočila v ajdo. Tožilstvo je pred izrekom sodbe zahtevalo, da sodišče vpogleda v kazenski list obtoženca, ta v preteklosti še ni bil obsojen, obramba pa njegovo zaslišanje ter zaslišanje oškodovanke.  

Arhiv Svet24
Nesreča Alojzija Šimenca v Dolu pri Ljubljani.

Pripravljen je na široko odpreti denarnico

V kazenski spis pa je odvetnik Rotter vložil tudi zapisnik naroka za sklenitev sodne poravnave med zavarovalnico in oškodovanko, iz katerega izhaja, da je bila Jančarjevi »vsa škoda iz naslova obravnavane nesreče že poravnana«. Kot je bilo slišati, je od zavarovalnice dobila 30 tisoč evrov odškodnine, v mediaciji z zavarovalnico pa še 11.600 evrov »presežka«. Prejšnji teden je na sodišču priglasila še 8000 evrov odškodnine, obtoženi pa ji je, kot je dejal včeraj, pripravljen plačati celo 10 tisočakov. »Prejšnji petek sva bila pri notarju, a se nisva mogla nič dogovoriti,« je poudaril Šimenc in pojasnil, da se notar po krajšem pogovoru z odvetnico Jančarjeve ni strinjal, da bi ta denar zavedli kot odškodnino, saj je odškodnino že prejela. »Kvečjemu kot darilo,« je teoretiziral Šimenc.

»Podzavestno sta vedeli, da je tam steza«

Glede lastnih »olajševalnih okoliščin« je Šimenc priznal, da je bil res malomaren v delu, kjer se mu očita, da pristajalne steze ni imel ustrezno označene, na vzletišču pa prav tako ni bilo osebe, s katero bi imel v času letenja vzpostavljeno radijsko zvezo, za kar ga je agencija za civilno letalstvo že kaznovala z 292,10 evra globe. Vendar je ob tem poudaril: »To, da nisem imel označeno, ni vplivalo na ta dogodek.« Pojasnil je, da sta tako Jančarjeva kot Musijeva njegovi sosedi, da živita 200 oziroma 400 metrov stran od vzletišča in sta ga videli pri vsakem poletu, tudi takrat. »Podzavestno sta vedeli, da je tam steza.«»Ne morem pa reči, da nisem kriv, če sem žensko zadel.«

Oškodovanki se je »več kot opravičil«

Kot je še povedal Šimenc, je takoj po nesreči poklical reševalce in policijo ter oškodovanki priskočil na pomoč. Pojasnil je tudi, da se ji je »več kot opravičil«. »Mene je not' bolelo, ker me je bilo strah, da bo umrla.« – »Vsak večer sem se slišal z njenim možem ali njenim sinom, da so mi povedali, kako je z njo.« – »Ko je prišla domov, sem jo trikrat ali štirikrat obiskal.« Na vprašanje sodnice Lee Habjanič, ali dogodek obžaluje, je dejal: »Seveda. Človeka tako udariti ni hec.« Ob vprašanju, ali bo še letel, pa je odvrnil: »Žena bo vesela, če ne bom.« Po tem, ko je Šimenc skoraj usodno pokosil sosedi v Dolu pri Ljubljani, je čez eno leto, oktobra 2017, spet poletel in spet »strmoglavil« med pristajanjem na vzletišču v Ribnici. Takrat je letalo povsem razbil, pristal v polju kakih sto metrov od vzletišča in se v nesreči lažje poškodoval.  

PGD Ribnica
Nesreča Alojzija Šimenca v Ribnici.

Kot rečeno, Šimenc bo sodbo predvidoma slišal prihodnji torek, ko bo o nekaterih okoliščinah nesreče zaslišana še oškodovanka, ki ta teden na narok ni pristopila.