Medijska podoba

Slovenija v zahodnih medijih: Dežela bizarnih dogodkov

M.V.
16. 3. 2019, 18.40
Deli članek:

O tujih državah največ izvemo prek potovanj, pogovorov z znanci in seveda iz medijev, ki igrajo veliko vlogo pri slikanju podobe o državi.

zajem zaslonske slike RT
»Hunt je razjezil domačine s tem, ko je pokazal svojo zgodovinsko nerazgledanost,« piše spletni portal ruske televizije RT

O Sloveniji največ pišejo največje medijske hiše s področja nekdanje Jugoslavije. V dnevnem tisku in na spletu smo lahko v zadnjih dneh brali o odstopu ministrov, zdravniku, ki je zlorabil mladoletno pacientko, in nekdanjem koprskem županu Borisu Popoviću ter njegovem komentarju o oprsju novinarke nacionalne televizije. Kako pa o Sloveniji pišejo največji svetovni mediji? Prebrskali smo novice osrednjega ameriškega medija CNN, ruske RT in britanskega BBC. Največ vrstic je posvečenih športnikom, občasno se Slovenija znajde tudi v člankih, ki izhajajo iz statističnih primerjav in ko novinarji želijo spomniti na poreklo ameriške prve dame. Večje zgodbe o naši državi pa so precej bizarne.

Treba je priložiti zemljevid

Britanski BBC je v ponedeljek poročal o 21-letnici, ki si je s krožno žago za les namerno odrezala roko nad zapestjem. Osrednji medij z Otoka poroča, da sta bila 21-letnica in njen sorodnik pridržana ter da jima grozi osem let zapora, če bosta spoznana za kriva zavarovalniške prevare. Britanci tudi navajajo, da so štirje člani družine že bili pridržani v začetku leta, vendar so dva pozneje izpustili na prostost. Ob koncu članka so na BBC še priložili zemljevid Evrope z označenim položajem Slovenije, da si lahko Britanci lažje predstavljajo, kje se je to pravzaprav zgodilo.

bbc
Slovenija

Rusi želijo vedeti, kaj je bilo v sendviču

Najbolj bran ruski medij na zahodu Russia Today (RT) je prav tako kot britanski BBC poročal o aferi sendvič. RT je prenesel zgodbo nekdanjega poslanca LMŠ Darja Krajčiča in tudi odzive vrha stranke ter slovenske politike. »Vodji poslanske skupine LMŠ Branetu Goluboviću anekdota poslanca ni bila preveč smešna,« so zapisali. Prebrskali so tudi odzive na družbenih omrežjih. »Nekatere zanima, iz katerih sestavin je bil narejen sendvič, saj da je le tako mogoče zgodbo postaviti v ustrezen kontekst, spet drugi pa, precej upravičeno, menijo, da politiki ukradejo veliko vrednejše stvari, a jih pri tem nihče ne zasači,« piše RT.

Paravojska v nekdanji sovjetski vazalni deželi

RT se je razpisal tudi o spodrsljaju britanskega zunanjega ministra Jeremyja Hunta, ki je Slovenijo označil za nekdanjo vazalno državo Sovjetske zveze. »Britanski zunanji minister je storil sramotno napako ob obisku Ljubljane,« je zapisal ruski medij in britanskemu ministru naprtil nepoznavanje zgodovine ter geopolitike. »Hunt je razjezil domačine s tem, ko je pokazal svojo zgodovinsko nerazgledanost,« piše spletni portal ruske televizije. Tudi kolobocija s Štajersko vardo ni smuknila z radarja svetovnih medijev. V članku z naslovom Maskirana milica slovenskega politika sprožila alarm Britanci poročajo o lanskem razkritju paravojne formacije Andreja Šiška, dopisnik BBC Guy Delauney pa se je pozanimal o preteklosti samooklicanega poveljnika varde in dodal, da med Slovenci ta radikalno desni politik in njegova stranka ne uživata podpore.

»Od kod lepote tvoje?«

Ameriški mediji so pri poročanju o Sloveniji zelo skopi. Največkrat je omenjena v povezavi z Melanio Trump in njeno »migrantsko preteklostjo« ter seveda ob dobrih igrah čudežnega košarkarskega dečka Luke Dončića. Ostali prispevki so namenjeni predvsem potopisom ameriških novinarjev in blogerjev, ki so obiskali Slovenijo in bili polni hvala glede njene narave, turistične ponudbe ter ljudi.

Profimedia
Melania Trump