PREHRANSKA SIMBIOZA

Zdravju neprijazne kombinacije hrane

Tea Dečman
16. 3. 2019, 18.10
Deli članek:

Nekatere vrste hrane se zelo dobro ujemajo, a spodnjih živil ni pametno kombinirati, saj vas napihnejo ali ohromijo vsrkavanje pomembnih hranil v telo.

Revija Bodi zdrava
2 žlici olivnega olja dodajte solati, da zadostite potrebam po maščobah.

Če kombiniramo enostavne ogljikove hidrate, dobimo recept za katastrofo.

Enostavni ogljikovi hidrati največ prispevajo k prehitremu dvigu sladkorja v krvi. Če jih kombiniramo, na primer beli kruh in marmelado ali kokakolo in pomfrit, dobimo recept za katastrofo. Vaš krvni sladkor hitro naraste in telo mora trdo delati, da ga s sproščanjem inzulina spet spravi na normalno vrednost. Ko se količina sladkorja zniža, vam nenadoma zmanjka energije, postanete utrujeni in razdraženi. Na dolgi rok lahko ta proces škoduje trebušni slinavki, ki izloča inzulin, pojavi se sladkorna bolezen. Zato je bolje enostavne ogljikove hidrate zamenjati za polnozrnata živila, bogata z vlakninami, ki uravnavajo prebavo in raven sladkorja v krvi dvigujejo le postopoma.

Čaj in mleko

Črni čaj je bogat z antioksidanti, ki v telesu delujejo protivnetno in zavirajo številne kronične bolezni, tudi srčno-žilne. Vendar lahko že kapljica mleka (naj bo kravje ali sojino) v čaju izniči vse njegove koristi. Mlečni proteini se vežejo z antioksidanti v čaju in jim preprečijo, da bi se absorbirali. Pa tudi čaj slabo učinkuje na mleko, saj prepreči izločanje kalcija. Če želite skodelici čaja dodati res nekaj dobrega, raje vanj stisnite limono, ki celo poveča količino antioksidantov v pijači.

Če želite skodelici čaja dodati nekaj dobrega, vanj stisnite limono, ki poveča količino antioksidantov v pijači.

Revija Zarja
Že kapljica mleka v čaju izniči vse njegove koristi.

OBREMENITA JETRA

Če istočasno uživate alkohol in mastno hrano, je veliko večja verjetnost, da se boste zredili in bo vaše telo začelo kopičiti maščobne blazinice.

Solata z nemastnim prelivom

Kadar se izogibate maščobi na solati, ovirate vsrkavanje hranil v telo. Študije namreč kažejo, da se karotenoidi, rastlinski pigmenti, ki preprečujejo rakava obolenja in kardiovaskularne bolezni, bolje absorbirajo v telo, če so v družbi s polnomastnimi solatnimi prelivi. Vendar za ta ugodni učinek ne potrebujete celega litra maščobe. Solati dodajte le dve žlici olivnega olja in kis, pa bo vsem potrebam zadoščeno.

Rdeče vino

Vino vsebuje tanine. Če se ti povežejo z rastlinskim virom železa (denimo iz soje ali leče), mu preprečijo, da se vsrka v telo.

Profimedia
Z istočasnim uživanjem alkohola in mastne hrane se boste počutili napihnjene.