Zime še ni konec

Slovenijo bodo zajele tri hladne fronte! Kako nizko se bodo spustile snežinke?

Simon Rosc
8. 3. 2019, 09.46
Posodobljeno: 8. 3. 2019, 09.46
Deli članek:

Se vam zdi, da je zime že konec? Pozabite. Prihajajo tri hladne fronte, ki bodo ponekod natrosile tudi nekaj snega. A brez skrbi, hujšega ne bo, tudi lopate bodo v nižinah najverjetneje lahko počivale v kotu garaže.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Bobo
Če Brane Gregorčič napove, da se bo shladilo, bo to že držalo.

Pred nami so tri »pošiljke« hladnega zraka, ki bo nekoliko shladil že kar dobro segreto pomladno ozračje nad našimi kraji. Za podrobnejšo analizo podatkov in hladnih ter vlažnih front, ki se nam približujejo, smo zaprosili Agencijo Republike Slovenije za okolje, od koder nam je odgovore poslal meteorolog Brane Gregorčič.

TRIJE PRODORI HLADNIH FRONT

Gregorčič nam je pojasnil, da v prihodnjem tednu nad našimi kraji ne pričakujemo le enega, ampak kar tri prodore hladnega in vlažnega zraka. »V prihodnjem tednu pričakujemo več prodorov hladnega in vlažnega zraka iznad Severnega Atlantika proti Alpam. Najverjetneje bo prehod prve hladne fronte prek Slovenije že v ponedeljek, 11. 3., druge v sredo, 13. 3., in tretje v nedeljo, 17. 3.« Kot še dodaja Gregorčič, moramo vzeti v zakup, da s časovno oddaljenostjo zanesljivost napovedi pada, tako da se lahko čas prehodov tudi zamakne.

SNEŽI LAHKO TUDI DO NIŽIN

Kot so potrdili ob napovedi na Arsu, bodo hladne fronte prinesle tudi nekaj snega. Sicer precej več v višinah, v nižinah pa bo to prej izjema kot pravilo. Gregorčič o tem zapiše: »Trenutni izračuni kažejo, da bo meja sneženja ob vsaki fronti sprva nad okoli 1000 metrov nad morjem, proti koncu padavin pa se bo morda kje spustila tudi do nižin – za zdaj ne kaže, da bi v nižinah izdatneje zasnežilo. Sneg se bo predvidoma obdržal le v gorah, kjer ga bo ob vsaki fronti predvidoma zapadlo od 10 do 20 centimetrov.«

TEMPERATURE OKOLI NIČLE

Kaj pa temperature, tudi te bodo namreč prihodnji teden nižje. Po napovedih vremenoslovcev se bo na nadmorski višini 1500 metrov ohladilo do okoli –5 stopinj Celzija. »Tudi po nižinah bo v prihodnjem tednu hladneje – jutranje temperature bodo večinoma okoli ničle, popoldanske pa od 5 do 10 stopinj Celzija,« še dodaja Gregorčič.