Strelski obračun na domu

Nenadna bolezen preprečila sojenje

S.S.
8. 3. 2019, 07.30
Deli članek:

Na okrožnem sodišču bi se v sredo moralo začeti sojenje 52-letnemu Janku Tomiću, ki mu tožilstvo očita uboj in tri poskuse uboja v strelskem obračunu maja lani na njegovem domu v Krčevini pri Vurbergu.

Mojca Zemljarič / Štajerski tednik
Janko Tomić je branil sina, streljal in pristal na sodišču

15 let zapora je najvišja predvidena kazen za uboj, najnižja pa pet let.

Obtoženega so pripeljali na sodišče, a so narok preklicali zaradi nenadne bolezni odvetnice Stanke Firm Gavez, je pojasnil sodnik Marjan Strelec.

Tomića sicer ob Firm Gavezovi zastopa še odvetnik Darjan Lampič, a obtoženi brez omenjene odvetnice ni želel opraviti predvidenega zagovora, zato predsedniku senata Strelcu ni preostalo drugega, kot da narok prekliče in začetek sojenja preloži na zadnji teden marca. Obtoženi sicer novembra lani na predobravnavnem naroku očitanih kaznivih dejanj, za katera mu grozi visoka zaporna kazen, ni priznal; trdi, da je šlo za silobran.

Spomnimo: obramba je kot dokazni predlog navedla, naj se na Policijski postaji Maribor I preveri, kolikokrat so Tomićevi (obdolženi, partnerica in sin) prijavili grožnje in kako je policija v zvezi s tem ukrepala. Predlagala je še vključitev izvedencev okulistične stroke (obdolženi slabo vidi in nosi očala, vidljivost je bila ponoči slaba, streljal je brez očal, in tako je vprašanje, kaj in kako daleč je sploh videl) ter strokovnjaka za duševno zdravje zaradi strahu, ki ga je obdolženi doživljal med napadom.

Gabrijel Toplak
Do streljanja je prišlo konec maja lani v naselju Krčevina pri Vurbergu.

Obtoženi novembra lani na predobravnavnem naroku očitanih kaznivih dejanj, za katera mu grozi visoka zaporna kazen, ni priznal; trdi, da je šlo za silobran.

Mladi napadalci že kaznovani

Četverica napadalcev, starih od 25 do 29 let, je v noči na 27. maj lani v Krčevini pričakala Tomićevega 20-letnega sina Žana, da bi z njim obračunala. Vsi štirje so ob njegovem prihodu in pobegu v hišo nasilno vstopili za njim in ga poskušali pretepsti, še pred tem so na dvorišču poškodovali osebni avtomobil. Ko je na balkon hiše prišel mladeničev 51-letni oče, jim je zagrozil s pištolo, a jih to ni odvrnilo od napada. Potem ko je pritekel na dvorišče, so se vendarle odločili zbežati proti avtomobilu, med begom pa je 25-letnik dobil dve strelni poškodbi, medtem ko je 29-letni Žan Kreslin poškodbam na kraju dogodka podlegel. Ptujsko okrožno sodišče je sicer že junija lani kaznovalo vse tri napadalce, ki so želeli fizično obračunati s Tomićevim sinom. Ti so priznali kaznivi dejanji nasilništva in poškodovanja tuje lastnine, zaradi česar so jo odnesli z nižjimi kaznimi. Eden od njih mora odsedeti leto in osem mesecev, drugi leto in pet mesecev, tretji pa leto dni zapora.

Glavna obravnava se bo predvidoma začela zadnji teden marca.

Gabrijel Toplak
Krvavi madeži na "kraju zločina".