NEURADNI SEZNAM

Mesec bo tvegal izvolitev s preferenčnimi glasovi

Luka Tetičkovič
4. 3. 2019, 19.54
Posodobljeno: 4. 3. 2019, 19.58
Deli članek:

Pridobili smo seznam kandidatov za evropske volitve, ki ga mora članstvo Levice še požegnati na kongresu. Pri sestavljanju seznama članstvo ni imelo veliko besede, nekdanji kandidat Levice za župana Ljubljane Milan Jakopovič to ocenjuje kot neresno.

Nikola Miljkovič/KMA
Na listo se je prebilo tudi nekdanje Meščevo dekle Ana Štromajer, vendar ji na tretjem mestu slabo kaže.

Pričakovano bo nosilka liste Levice Violeta Tomić, kar je stranka Levica že nakazala s tem, da jo je krovna Evropska levica izbrala kot eno od dveh spitzenkandidatov. Tomićeva bi torej v primeru zmage Evropske levice postala predsednica Evropske komisije, do česar seveda ne bo prišlo, saj bo Evropska levica v najboljšem primeru le ohranila svoj rezultat.

Na prejšnjih evropskih volitvah so dobili 51 od tedaj 751 evropskih poslancev. Aritmetika števila evropskih poslancev se bo zaradi izstopa Velike Britanije sicer spremenila.

Mesec bo tvegal preferenčni glas

Tomićeva je bila s kandidaturo na evropskih volitvah nagrajena za svoje presedanje z enega stolčka na drugega, v procesu konsolidacije strank TRS in IDS v Levico. Kljub temu pa v Levici očitno dvomijo, da ji bo sami uspelo prepričati dovolj volivcev, zato so na zadnje, osmo mesto uvrstili še Luko Mesca, ki s tem tvega izvolitev s preferenčnimi glasovi. To se ne bi zgodilo prvič, leta 2004 je bil tako proti svoji volji v Bruselj poslan Borut Pahor, ki je na zadnjem mestu socialdemokratske liste kandidiral s podobnim motivom kot Mesec – izboljšanje volilnega rezultata.

Bobo
Tomićeva si želi kariero nadaljevati v Bruslju.

Pri vrhu Meščevi zaupniki

Drugo mesto zaseda Sašo Slaček, ki je predsedoval začasnemu predsedstvu spornega kongresa stranke IDS, ki je bil pred leti razpuščen v sumljivih pogojih. Glede tega kongresa so se v stranki lomila kopja, članstvo je tedaj protestiralo proti temu, da jih Mesec prek Slačka pošilja domov. Mesec je v javnosti trdil, da je bil s strani članstva žrtev nasilja.

Tretje mesto bo pripadlo Meščevi nekdanji partnerici Ani Štromajer, ki je Mescu pomagala tudi pri ponarejanju glasu v stranki IDS, zaradi česar je disciplinska komisija stranke iz nje oba izključila. Sklep komisije je bil kasneje politično povožen in izločen z dnevnega reda sveta stranke IDS.

Sledijo drugorazredniki

Četrto mesto bo pripadlo Lovru Centrihu, ki je širši javnosti neznan. Glede petega mesta se vrh stranke Levica še ni odločil med Urško Lipovž in Natašo Brajdič Žagar. Sledita še Alan Kacin in kuharska mojstrica Alma Rekić. Na zadnjem mestu se bo preferenčnemu glasu poskušal izogniti Luka Mesec.

Pop TV
Alma Rekić bo kandidirala na predzadnjem mestu.

Lista čaka še žegen članstva

Podobno kot v ostalih strankah, kjer se o kandidatni listi odloči vrh, nato pa jih da v potrditev članstvu in to odločitev v tiskovnih izjavah predstavi kot demokratično, bo tudi v Levici lista šla še v preverbo. Vendar je bil videz demokratičnih standardov očitno slabo pripravljen. Pridobili smo namreč pismo članstvu Milana Jakopoviča, ki je v imenu Levice kandidiral za župana Ljubljane. V pismu piše, da je bilo opozorilo o pretečenem roku za amandmaje na listo za evropske volitve poslano na poštni seznam, do katerega nima dostopa celotno članstvo stranke.

Kritiziral je tudi »tiho napeljevanje«, naj se na kongresu poleg potrditve seznama odloča le še o tem, ali naj bo na četrtem mestu Lipovževa ali Brajdič Žagarjeva.

»To,kar se dogaja, je zame neresno in na take načine pri tako pomembnih temah ne bi smeli pristajati,« je zapisal Jakopovič, ki se je stranki Levica sicer pridružil, ko je bil njen izvirni greh že davno storjen.