Prijateljstvo

Matjaž in Vinko: Čuki smo prijatelji za vedno

E.J.
4. 3. 2019, 20.15
Deli članek:

Čuki so znani tudi po tem, da se tudi zasebno radi družijo. Seveda niso pozabili na Vinka Cankarja, ki je veljal za maskoto Čukov in je že dve leti upokojen.

osebni arhiv
Matjaž Končan in Vinko Cankar na smučanju

Minili sta že dve leti, odkar se je Vinko Cankar, eden od ustanovnih članov ene naših najuspešnejših zabavnih skupin Čuki, upokojil. Basist Vinko je bil takrat najstarejši član Čukov, ki pa je bil s svojim šarmom in humorjem kos tudi kateremu mlajšemu članu. Kot razlog svoje upokojitve je takrat navedel, da se je v skoraj 30 letih že malce utrudil in da pri svojih 60 letih ne zdrži več tako divjega tempa, kot ga je zdržal pri 30 letih.

Agencija Ekskluzivno
Vinko Cankar je bil član skupine celih 29 let, upokojil se je lani. Ostali Čuki na fotografiji: Jože Potrebuješ, Matjaž Končan in Jernej Tozon.

Pri Čukih ga je nasledil mladi Miha Novak, ki se je v skupino odlično vklopil. Čuki pa so znani tudi po tem, da se tudi zasebno kdaj podružijo, čeprav se veliko družijo že zaradi glasbe, ko imajo vaje, in pa seveda na nastopih, ki jih imajo skoraj vsak vikend. Tako radi skupaj smučajo, se vozijo s kajakom, kolesarijo in tečejo. Da so Čuki res prijatelji za vedno, dokazujeta tudi Matjaž Končan, klaviaturist, ki je pri Čukih že 20 let ter je, mimogrede, bratranec Jožeta Potrebuješa, in Vinko Cankar, ki sta si vzela dan za smučanje in skupno uživanje na snegu. »Najraje smučava na Voglu. Zato se, kadar le utegneva, odpeljeva tja, saj sva oba strastna smučarja,« pravi Vinko.

Promo foto
Jože Potrebuješ, Matjaž Končan in Jernej Tozon so prijatelju Vinku za njegov 60. rojstni dan podarili psičko pasme border collie, saj doma na kmetiji redi ovce.

ČAS ZA KMETIJO IN KONJIČKE

Vinko Cankar že dve leti uživa v zasluženem pokoju, skrbi za kmetijo in se posveča svojim konjičkom, saj rad slika, planinari in piše pesmi.

Vinko sicer uživa v zasluženem pokoju in se nikakor ne dolgočasi. Največ časa mu seveda vzame skrb za kmetijo, za katero skrbi z ženo Slavko, s katero imata pet otrok, ki so že vsi odrasli. Na veliki kmetiji že desetletja redijo ovce. »Vse delo na kmetiji opravimo sami, brez najete delovne sile,« pravi Vinko in doda, da imajo tudi pašnik, ki se v enem kosu razprostira okoli domačije. In seveda dela na kmetiji nikoli ne zmanjka, vedno je treba kaj popraviti, pripraviti in skrbeti za živali. Poleg obdelovanja svoje kmetije ima Vinko še mnogo konjičkov, saj rad slika, planinari in fotografira, še naprej pa seveda piše pesmi. Oboževalcem se je namreč najgloblje vtisnil v spomin ravno zaradi pesmi Poletna, ki jo je na velikem koncertu ob 30. obletnici Čukov v Cankarjevem domu zapel prav on.