Nadomestilo poslanske plače

Ob kampanjah malo časa za iskanje zaposlitve

Mihael Korsika
3. 3. 2019, 07.41
Deli članek:

Poslansko nadomestilo plače po prenehanju mandata še vedno prejema Andrej Čuš, ki je lani napovedal, da bo verjetno za nekaj mesecev zaprosil za nadomestilo. Peter Vilfan je dobil novo službo pet dni po koncu prejemanja nadomestila.

Mare Vavpotič/M24
Andrej Čuš se je v času prejemanja nadomestila neuspešno potegoval za župana Ptuja.

Čeprav v državi merimo rekordno nizko anketno brezposelnost v zadnjem desetletju, imajo poslanci iz mandata 2014–2018 očitno še vedno velike težave pri iskanju zaposlitve.

Nadomestilo za 22 od 54 poslancev

Po zadnjih parlamentarnih volitvah, ki so potekale junija lani, so volivci in volivke 54 takratnih poslancev pustili pred vrati parlamenta oziroma se za ponovni mandat sploh niso potegovali. Največ, kar 30, jih je bilo članov poslanske skupine SMC, ki je bila v preteklem mandatu največja v državnem zboru. Tudi nadomestilo je prejemalo največ njihovih nekdanjih poslancev, in sicer 13.

Iz SDS sta pred vrati parlamenta ostala le dva poslanca, pri Desusu je bilo takšnih devet poslancev, medtem ko nobenega izmed dotedanjih poslancev niso izgubili v Levici in NSi.

Nekdanji poslanec SDS Andrej Čuš, ki je mandat zaključil kot nepovezani poslanec, je po izgubi mandata napovedal, da bo verjetno zaprosil za nadomestilo za nekaj mesecev.

Teh nekaj mesecev traja presenetljivo dolgo, saj Čuš še vedno prejema nadomestilo, čeprav je od volitev minilo že osem mesecev. »Andrej Čuš je do zdaj prejel 21.620 evrov bruto nadomestila po prenehanju funkcije,« so nam sporočili iz državnega zbora.
Čuš je sicer težko ali pa noče biti zelo aktiven pri iskanju nove zaposlitve, saj je po odhodu iz parlamenta verjetno moral zelo veliko časa posvetiti poskusom ponovne izvolitve. Organizacija in sodelovanje pri predvolilnih kampanjah pač vzameta precej časa. Čuš je namreč že marca 2017 na kongresu Zelenih Slovenije prevzel mesto predsednika stranke. Ob tem se je stranka preimenovala v Listo Andreja Čuša in Zeleni Slovenije. Čuš in njegova stranka sta nastopila na lanskih lokalnih volitvah, na katerih se je Čuš neuspešno potegoval za ptujskega župana. Prejel je 22,9 odstotka glasov, za uvrstitev v drugi krog pa mu je zmanjkalo nekaj manj kot 200 glasov. Čuš pa se s stranko zdaj pripravlja tudi na prihajajoče volitve v Evropski parlament.

STA
Nekaterim nekdanjim poslancem se ne mudi oziroma se ni mudilo pri iskanju nove zaposlitve.

Po podatkih, ki smo jih pridobili iz državnega zbora, je Čuš sicer eden izmed treh nekdanjih poslancev, ki še vedno prejemajo nadomestilo. Poleg njega je do nadomestila še vedno upravičen poslanec Ljubo Žnidar (SDS), obema pa ta pravica zapade 22. marca. Tretji je Janko Veber, ki je bil izvoljen na listi SD, mandat pa je zaključil kot nepovezani poslanec, a mu zaradi večkratnih mandatov poslanca nadomestilo pripada do 22. junija.

Nadomestilo je prejemal tudi nekdanji poslanec Zavezništvo Alenke Bratušek, Peter Vifan, ki je med mandatom prestopil v Desus. Nadomestilo je prejemal pol leta, novo službo v kabinetu predsednika vlade pa je dobil pet dni po tem, ko ni bil več upravičen do nadomestila.

Večkrat priviligirani

Nekdanji poslanci so sicer v večkrat priviligiranem položaju. Tisti, ki so v poslanskih klopeh presedeli štiri leta, jim šest mesecev po zaključku mandata pripada nadomestilo plače v višini 80 odstotkov bruto plače.

Navaden državljan, ki je po štirih letih zaposlitve pristal na cesti, je sicer prav tako upravičen do nadomestila za brezposelnost v višini 80 odstotkov povprečne mesečne plače, a je znesek omejen, prav tako je do njega upravičen le tri mesece. Najvišje nadomestilo, ki ga lahko prejema, pa je 892 evrov. Bruto.