Volitve

Vajgl ima dovolj, Peterle šele na tretjem mestu

Mihael Korsika
27. 2. 2019, 11.11
Deli članek:

Izvršilni odbor NSi je na tajnem glasovanju dosedanjega evropskega poslanca Lojzeta Peterleta postavil šele na tretje mesto. Ivo Vajgl (Desus) ne bo več kandidiral, prvak Desusa pa bo morda že danes razkril, ali bo kandidat.

STA
vo Vajgl in Karl Erjavec po volitvah leta 2014

Čeprav je še v ponedeljek dopoldne aktualni evropski poslanec Ivo Vajgl veljal za najbolj verjetnega nosilca kandidatne liste Desusa na majskih volitvah v Evropski parlament, je v ponedeljek popoldne postalo jasno, da iz te moke ne bo kruha.

Vajgl ima dovolj

Skoraj 76-letni Vajgl se je namreč odločil, da se ne bo ponovno potegoval za mesto evropskega poslanca, za katerega je bil prvič izvoljen leta 2009 na listi stranke Zares, drugič pa leta 2014 na listi Desusa.Kot je pojasnil, se je odločil, da se bo v življenju posvetil še drugim stvarem.

Vajgl je v svojem mandatu veliko postoril in upravičil tudi pričakovanja Desusa, je na novinarski konferenci v začetku meseca povedal predsednik stranke Karl Erjavec.Evidentiranje kandidatov bo v Desusu, ki bo na evropskih volitvah nastopil samostojno, sicer potekalo do konca februarja, a se že pojavljajo ugibanja, ali bi bil lahko Erjavec tudi eden izmed kandidatov, morda celo nosilec liste. Ali za to obstaja realna možnost, smo želeli povprašati Erjavca, a bo treba na odgovor še počakati. »Jutri (v sredo, op. p.) imamo izvršni odbor ter svet stranke in bom več povedal. Lahko samo potrdim, da gremo sami na evropske volitve,« je odgovoril.

V NSi neznanka še dva moška kandidata

Nosilka liste Nove Slovenije je po pričakovanjih postala nekdanja predsednica stranke Ljudmila Novak, ki je že bila evropska poslanka v mandatu 2004–2009. Bolj presenetljivo je drugo ime na listi – Jožef Horvat, ki mu trenutno teče že četrti mandat poslanca državnega zbora.

Januarja je namreč dosedanji evropski poslanec, nekdanji poslanec državnega zbora in prvi predsednik vlade v samostojni Slovenije Lojze Peterle zahteval, da ga stranka ustoliči za nosilca liste, a v NSi v to niso privolili. Eden izmed vzrokov naj bi bile njegove kritike na račun Tonina. Po košarici izvršnega odbora je Peterle menil, da je bilo mesto nosilke liste obljubljeno Novakovi v zameno, da vodenje stranke preda Toninu.

»Verjamem, da bo tudi Lojze Peterle videl in spoznal, da po treh mandatih v Evropskem parlamentu ne bo nič hudega, če si bo za nov mandat poskušal in prizadeval tudi s kakšnega drugega mesta, in ne zgolj s prvega,« je zavrnitev Peterletovega predloga komentiral Tonin. Stranka je tako Peterleta uvrstila »šele« na tretje mesto na listi, a bi se lahko v Evropski parlament še vedno prebil na podlagi preferenčnih glasov.

Četrta na listi je poslanka državnega zbora Iva Dimic, za njo je Mojca Erjavec, ki je v preteklosti delovala v različnih institucijah Evropske unije. Na šesto mesto pa je NSi uvrstila članico izvršilnega odbora podmladka stranke Mlada Slovenija Katjo Berk Bevc.

V NSi so za zdaj razkrili le šest od osmih imen, pred časom je namreč predsednik stranke napovedal, da bo listi dodal še dva kandidata iz civilne družbe, a njunih imen še niso razkrili. Kot mogočega kandidata se v javnosti omenja nekdanjega šolskega ministra Žigo Turka. Ker tudi za evropske volitve veljajo tako imenovane ženske kvote, po katerih noben spol na kandidatni listi ne sme biti zastopan z manj kot 40 odstotki, bosta za zdaj še nerazkrita kandidata moška.

Bulčeva na listi LMŠ?

Medtem ko so Socialni demokrati pretekli teden razkrili kandidatno listo, na čelu katere bo evropska poslanka Tanja Fajon, preostale parlamentarne stranke svoje adute še skrivajo.

V javnosti se zadnje čase pogosto pojavljajo informacije o tem, da bi lahko na listi najmočnejše vladne stranke LMŠ nastopila evropska komisarka za promet Violeta Bulc, sicer članica SMC. »V tem trenutku se še nisem odločila glede tega,« je na vprašanje voditelja Studia City, ali obstaja možnost, da bo kandidirala na listi kakšne druge stranke, v ponedeljek odgovorila Bulčeva. »Zelo jasno bom zastopala liberalne ideje, v kakšni vlogi, pa bomo kmalu videli,« je še povedala pred tem.

Twitter
Vrstni red na listi NSi so člani izvršilnega odbora določili na tajnem glasovanju.