Zaradi zastopanja svojih interesov

Nizozemska vlada s presenetljivo potezo

T.L./STA
27. 2. 2019, 09.55
Posodobljeno: 27. 2. 2019, 10.03
Deli članek:

Nizozemska bo povečala lastniški delež v Air France-KLM.

Profimedia
Nizozemska bo povečala lastniški delež v Air France-KLM.

Nizozemska je v torek zvečer presenetila z napovedjo, da bo povečala lastniški delež v francosko-nizozemskem letalskem prevozniku Air France-KLM, da bi zavarovala svoje interese v letalski skupini, kjer je vse več sporov glede vodstva. V Parizu niso zadovoljni z napovedjo nakupa 12,68-odstotnega deleža, tečaj delnic družbe pa danes pada.

Nizozemski finančni minister Wopke Hoekstra je v izjavi za medije pojasnil, da želi nizozemska vlada neposreden vpliv na letalsko skupino in tako zastopati svoje interese. S tem želijo izenačiti svoj položaj v primerjavi s Francijo, ki ima v skupini 14,3-odstotni delež.

Minister je v dopisu nizozemskemu parlamentu navedel, da bo nakup državo, ki ima že 5,9 odstotka delnic Air France-KLM, stal 680 milijonov evrov.

Poteza je presenetila Pariz, francoski minister za gospodarstvo Bruno Le Maire pa je dejal, da o potezi Nizozemcev ni bil obveščen. "Spoštovati moramo načela dobrega vodenja družbe, kar pomeni tudi brez vmešavanja države," je dejal.

Delnice Air France-KLM so ob začetku današnjega trgovanja na pariški borzi izgubile 9,98 odstotka in so bile 15 minut po začetku trgovanja vredne 11,46 evra.

Air France in KLM sta se združila leta 2004, vendar večino operacij še vedno vodita ločeno. Predvsem francoski del skupine se zadnja leta sooča s številnimi stavkami, ki pestijo skupino.